Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 15. září 2024

Chovej se jako voják!

V tomhle týdnu se mi vrátily sny, které se mi daří zapamatovat, avšak autocenzurně některé z nich nikdy nepopíšu (například sen "Šestý program" s mojí nejbližší kolegyní) u jiných tento problém nemám. I když u dnes popsaného snu musím říci, že jsem si ho nechával uležet v hlavě dost dlouho...

A tak tedy vyjíždím s tramvají, konkrétně s Kačenou (KT8) z depa. Ne, nejsem řidič, tím je postarší muž, a já jsem na pozici - - - a tady právě nastává problém - buď jsem průvodčí, anebo dítko, které se svým nevlastním dědou prostě jede po lince. Což ale realitě neodpovídá - děda jezdil autobusy v době, kdy KT8 nebyla, nebo měla teprve prototyp. Prostě a krásně - stojím za kabinou a dívám se, co se děje vpředu.

Řekněme tedy, že jsem na pozici průvodčího a že jedeme služební jízdu, protože pár zastávek po rovině a v mírném kopci projíždíme. V úrovni horizontu *R je hodně složitá kolejová křižovatka a ještě k tomu smyčka. Když jsme na ní najeli, zamanipuloval jsem s oknem těsně za řidičem a jeho kabinou - je to trošku hloupě vymyšleno, protože nejde současně naplno otevřít okno u ridiče a toto první okénko, vzájemně se pohyblivé části blokují.

Každopádně to nějak udělám a sleduji, když jsme ke konci oblouku smyčky, že nás po rovné koleji předjíždí Drak (neboli tramvaj EVO 2) což oznámím řidičovi. My bychom měli směřovat za ním a tak se i děje, řidič najel na rovnou kolej a jelo se z kopce.

Dobržďujeme do první zastávky a já se příšerně leknu, protože nedobržďujeme ke sloupku, ba tramvaj zrychluje. O další zastávku později je ještě hůř - tyristory řvou jak blázni, ale opět, pomalým pohybem projíždíme. To už je zle nedobře, protože v tramvaji začíná být horko a mě je zle, jakoby v celém mém těle stoupala teplota.

Přesto se řidiči na rovince podaří otevřít dveře a přibrzdit současně tak, že by z tramvaje vyskočilo i malé dítě a nenamlelo si. V tu chvíli se ozval hlas Leroye Jethra Gibbse (samozřejmě v českém znění) a prý "Zachovej se jako voják!". Doslova po čtyřech, rozbolavěný a rozpálený lezu z tramvaje a po čtyřech na pokraji sil přelezu i tu jednu kolej navíc, která tu je.

A pak mě sen překvapil, protože hlas Gibbse neřekl "běž!!" směrem ke mě, ale naopak se ozvalo "jeď!!!" směrem k řidičovi...

Brečím bolestí a bezmocí - sleduji jak se v další smyčce (a současně koleji do depa) točí tramvaj s mým řidičem a z kabiny se valí otevřeným okénkem dým...

O sekundu později už stojím na nohou a sleduji dvě věci - jednak svoji pravou dlaň, kde mám malinkou ale hlubokou krvavou ranku. Ta mě jako jediná bolí - tramvaj si mě označila. No a pak z depa vyjíždí tramvaj s kapitánským můstkem a šilhajícím kapitánem na něm.

No a tady se obvykle končí - a já bych mohl s klidným svědomím prohlásit, že je to repríza, ale Leroy Gibbs mi jednoznačně říká, že je to Remake a dost věrný originálu - tedy ještě s další vyjímkou Draka.

Sepsání snu jsem si odkládal, neboť mě trápilo pár věcí - kromě tradičního "proč teď  tento sen" i to, co se dělo na té první smyčce - bylo mi teplo a nedobře už nahoře a podvědomě jsem manipuloval s okny? Mohli jsme se zachránit oba? Anebo pohled z druhé strany - nespustil jsem celý řetězec událostí tím, že jsem manipuloval s okny - tedy takzvaný efekt motýlích křídel?

Kapitán se mnou hovořil a v žádné variantě snu mě domů nepustil, mám dojem, že jsem se ošetření taky nikdy nedočkal - zmírnění bolestí občas ano...