Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

středa 16. listopadu 2005

Vzpomínka na 17.listopad 1989 (2.část)

aneb výlet do novinových článků
17. listopad to není jen rok 1939, 1989 ale - jak jsem se právě dnes dozvěděl - i třeba rok 1960 ...

V roce 1939 se v mohutnou manifestaci odporu proti okupaci změnil pohřeb Jana Opletala, který byl smrtelně zraněn při zásahu německých vojáků proti průvodu na oslavu vzniku republiky.
O padesát let později se vydal patnáctitisícový průvod studentstva z Vyšehradu do centra města opět. Důvodem bylo jak uctění památky právě Jana Opletala, tak protest proti pokračující nesvobodě.
A cože se to stalo v roce 1960 ? Jak byste si mohli přečíst na stránkách lidových novin (ale článek podle všeho za rok zmizí), tak právě 17.listopadu 1960 proběhla poslední poprava odsouzeného za politický (zlo)čin. Je mi z toho poněkud těžko od žaludku, protože jsem se domníval, že po skončení monstrprocesů na začátku padesátých let se toto již nedělo, opak byl zřejmě pravdou, jak o tom svědčí onen článek ...

Poslední politická poprava


Je mi líto, že se na ně zapomíná. Všichni si připomínáme 17. listopad 1939, den, v němž nacistický režim rozpoutal proti občanům okupovaného Československa krvavý teror. Všichni si také připomínáme i tentýž den o půlstoletí později, kdy se lidé vzepřeli tentokráte komunistickému teroru a učinili mu definitivní konec. Mezitím byl však ještě jeden 17. listopad - právě před pětačtyřiceti lety.

Nepřítel pracujícího lidu


Je mi líto, kdyby byl zapomenut neznámý - podpis je nečitelný - vyšetřovatel ministerstva vnitra, který tehdy učinil první krok, když do zprávy o charakteristice obviněného Vladivoje Tomka z18. března 1960 napsal: „K jeho povahovým vlastnostem je nutno říci, že je velmi rafinovaný a ve své nenávisti k lidově demokratickému zřízení vyvíjel nejaktivnější činnost. Možno říci, že byl organizátorem v páchání velezrádné činnosti a měl nemalý vliv na ostatní své společníky.“ A posléze učinil závěr: „Vyšetřovací vazba na něho neměla vliv, pokud se týče jeho převýchovy, a vyvstává otázka, zda je vůbec možno počítat s jeho převýchovou i v rámci případného uložení dlouhodobého trestu.“
Je mi líto, že je zapomenut krajský prokurátor v Praze dr. Adamec, který 29. dubna 1960 podal žalobu na Vladivoje Tomka a spol. za to, že se „spolčili (...) k pokusu zvlášť nebezpečným jednáním zničit nebo rozvrátit lidově demokratické státní zřízení“ a „v dohodě s dalšími osobami konali přípravy k ozbrojenému povstání a k násilnému odstranění lidově demokratického společenského řádu“.
Je mi líto, kdyby mělo být zapomenuto stanovisko, obsažené v dnes odtajněném spisu ministerstva spravedlnosti ze 7. června 1960, které znělo, že „vzhledem k tomu, že trestná činnost obv. Tomka a B. (...) je rozsáhlá a mimořádně nebezpečná, zamýšlí Generální prokuratura dát krajskému prokurátoru souhlas s tím, aby u hlavního líčení navrhl uložení trestu smrti oběma obviněným“. Leč „při úvaze o použití absolutního trestu u obviněných je nutno míti na zřeteli, jak možnost jejich nápravy, tak otázku výchovného působení trestu na ostatní členy společnosti“, přičemž u druhého obviněného jako příslušníka „dělnické třídy“ a dokonce člena strany byla spatřována „naděje, že se po výkonu delšího trestu odnětí svobody napraví“.
U Tomka bylo stanovisko Generální prokuratury neúprosné, neboť svým „postojem při vyšetřování celého případu i svou iniciativou při páchání protistátní trestné činnosti projevil se (...) jako nepřítel pracujícího lidu, jehož ponecháním v lidské společnosti by dále byly ohrožovány lidově demokratický společenský řád a životy lidí“ a proto je „v obecném zájmu, aby pachatel tak závažných trestných činů a pachatel tak nebezpečný byl navždy z lidské společnosti odstraněn“.
Je mi líto, že jsou zapomenuti členové senátu Městského soudu v Praze, složeného z předsedy Karla Lukavského a soudců z lidu Vincence Hlaváčka a Rudolfa Minhy, kteří 16. července 1960 poslušně odsoudili Vladivoje Tomka „podle §u 78 odst. 3 tr. zák. s použitím §u 22/1 tr. zák. k trestu smrti“. Druhý obviněný dostal trest „odnětí svobody v trvání 25 roků“ a dalších osm tresty o různé výši od dvou a půl roku do šestnácti let. Úhrnem bylo rozdáno osmdesát tři a půl let odnětí svobody.
Je mi líto, že je zapomenut senát Nejvyššího soudu ve složení předsedy dr. Františka Halešice a soudců dr. Václava Michala, dr. Františka Sedláčka, Gézy Zupy a Václava Pitáka, který 27. srpna 1960 trest smrti pro Vladivoje Tomka potvrdil, neboť měl „za to, že nebezpečnost činů a zejména pachatele je tak vysoká, že u tohoto obžalovaného přichází jedině v úvahu absolutní trest, neboť naděje na jeho polepšení dány nejsou“. Žádost o milost zaslaná prezidentovi republiky nebyla ministerstvem spravedlnosti doporučena. Dopis Kanceláři prezidenta republiky z16. září 1960 podepsal dnes již neznámý náměstek ministra s nečitelným podpisem a referent kanceláře prom. práv. J. Kvapil v informaci pro prezidenta uzavřel: „S názorem ministerstva spravedlnosti se ztotožňujeme, a doporučujeme, aby žádost za milost byla odmítnuta“. Takže v příslušné kolonce na první straně spisu stojí vepsáno perem „s. president souhlasí s návrhem - milost neudělit. 19. 10. 60“ a další nečitelný podpis.
Prezidentem Československé republiky byl tehdy Antonín Novotný, A pak už bylo potřeba jen málo. Dr. Mazačová z Kanceláře prezidenta republiky oznámila dopisem z téhož dne dr. Urbanové na ministerstvu spravedlnosti, že prezident „neužil svého práva udělit milost“. První náměstek ministra dr. Litera dopisem z 31. října 1960 požádal Městský soud v Praze, aby „urychleně nařídil výkon trestu smrti odsouzeného“. Vzápětí předseda senátu Karel Lukavský 10. listopadu 1960 nařídil: „Výkon trestu budiž ihned vykonán, neboť žádost o milost podaná odsouzeným presidentu republiky, byla zamítnuta.“
Poprava byla vykonána ve věznici v Praze na Pankráci za přítomnosti soudce dr. Františka Stýbla, prokurátora dr. Františka Krause, lékaře dr. Miroslava Šlika a náčelníka věznice kpt. Jaroslava Koláře. A samozřejmě nejmenovaného kata a jeho pomocníků.
Bylo jedenáct hodin a padesát pět minut dopoledne ve čtvrtek 17. listopadu 1960. V rozhlase na stanici Praha vysílali právě zábavnou hudbu. Týž den československý komunistický parlament schválil zákon o novém státním znaku - český lev měl mít od té doby nad hlavou rudou hvězdu. Divadlo Spejbla a Hurvínka odjelo na turné po Švýcarsku. Zasedalo valné shromáždění akademie věd. V Litoměřicích otevřeli památník Karla Hynka Máchy. Ještě téhož dne byly ostatky popraveného zpopelněny v krematoriu v Praze-Motole a urnu s pozůstatky si vyzvedl orgán ministerstva vnitra, který se podepsal pouze číslem.
O popravě byla podána informace ministru vnitra a ministerstvu spravedlnosti a později také prezidentské kanceláři. Stejně jako o procesu a odvolacím líčení ani tentokrát nebyla vydána žádná zpráva pro noviny nebo rozhlas.

Krvavá labutí píseň


Skaut Vladivoj Tomek byl posledním popraveným z politických důvodů a po něm další už naštěstí nenásledovali. Proto by bylo škoda, kdyby měli být zapomenuti ti, kdož podle svědectví dochovaných úředních spisů a jiných veřejných listin bez zábran tehdy tak spěchali odstranit „navždy z lidské společnosti“ alespoň ještě jednoho z těch, kteří se snažili vést válku s komunistickým režimem, jemuž tito vyšetřovatelé, prokurátoři, soudci, náměstci ministrů a referenti naopak věrně sloužili.
Ani tato jejich krvavá labutí píseň ze 17. listopadu právě před pětačtyřiceti lety by neměla být zapomenuta.
"Ponecháním Vladivoje Tomka v lidské společnosti by prý „dále byly ohrožovány lidově demokratický společenský řád a životy lidí“."
O autorovi | VLADIMÍR BYSTROV, Autor je publicista