Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

úterý 17. listopadu 2009

17. listopad 1989

Husák se jednoho lednového rána probudí, podívá se z okna a ve sněhu je napsáno: Husák je vůl! Ihned zavolá STBáka, aby to vyšetřil.
Druhý den vyšetřovatel přijde a ošívá se. Na dotaz kdo to psal, stbák neodpoví. Tak honem, kdo to psal, ptá se Husák. No víte soudruhu generální, vyšetřováním jsme zjistili, že se jedná o moč soudruha Štrougala - a písmo je vaší ženy.
Tímhle úvodním vtípkem (který by se před rokem 1989 nemohl vykládat před cizími lidmi) jsem se pokusil uvést mou pátou vzpomínku na 17. listopad 1989
I letos připomenu, že 17 .listopad není významné datum jen pro rok 1939 , 1989, ale i pro rok 1960 ...

Asi největší haló mezi Internetovou komunitou vyvolá zpráva o tom, že "Jakeš žádá honorář za slavný projev z Hrádku" Jak se v článku dočtete, má mu pomoci vnučka - právnička a existuje i možnost že (částečně) uspěje. Vyčetl jsem toto: Byl-li by to prostý záznam politikovo projevu, tak žádné prebendy na základě autorského práva Jakeš nezíská, ale stačí, aby ho někdo i jen malounko upravil ...

Z mého pohledu už tak nějak není vzpomínat na co, když si projdete mojí sérii příspěvků, zvláště ty z roku 2005, pochopíte, že přímo k 17.listopadu z mého osobního pohledu nemám co dodat. A tak se v prvopočátku vypravím jinam.

Tak například pro (ne)pamětníky připravila redakce IDNESu ukázku, jak by vypadala svobodná online reporáž o událostech v roce 1989, letošní cesta demonstrantů se nechá sledovat ve článku "Tisíce lidí jdou z Albertova na Národní po stejné trase jako před 20 lety"

Když si přečtete článek o Brněnských studentech, povšimtete si že kromě jiného vyjadřují i jakosi skepsi nad současným stavem. Podobnou (?) skepsi vyjádřil i pan Suchý z divadla Semafor: "Kapitalismus je lepší než socialismus, ale je horší než jsem čekal"

V mnoha případech se jedná o to samé, někdo se dostane ke korýtku, pak jakoby zešílí a dělá neplechu. Ale je v tom někdy i něco jiného.

Dnes na Národní třídě se to projevilo hned několikrát - při pokládání věnců u památníku se pískalo na současného prezidenta ČR Václava Klause a málem se tam poprali odpůrci a příznivci prezidenta. Podle hesel co byly vidět v televizi budila ono podivné rozpoložení davu tzv. Lisabonská smlouva.

Další články ve výběru IDNESu jsou zde a najdete tam i článek, ze kterého na mě jde takový nějaký divný pocit - Pravicoví extremisté blokují národní třídu a volají "SVOBODU"
Nevím co chtěli, co tam dělali (povolenou demonstraci neměli, tu měl na stejném místě povolenu někdo jiný -recesisti,viz článek výše a pak oficiální průvod z Albertova) a jak velkou svobodu by chtěli. Doslova se mi derou na jazyk slova skřítka Dobbyho z knih Harryho Pottera: "Jsem svobodný skřítek slečno, ale zas tak svobodný Dobby nechce být"

Jiný (pro mě) problém je ten, že nějak moc informací co vlastně extremisti chtěli nebo co zaznělo v jejich projevech ve zpravodajství na Internetu není psáno nic a to docela připomíná situaci z před dvaceti lety - docela se bojím že to tak bylo extremisty i plánováno.

Typická zpráva na Internetu pak zní nějak takto:

Policie zatkla 48 extremistů
Průvod provázeli také policisté z antikonfliktního týmu. Ze vzduchu situaci sledoval i policejní vrtulník. Ve směru od Národního divadla se totiž k průvodu bližila skupina asi 150 extremistů a další asi stovka ultrapravicových příznivců iniciativy Odporuj, k nimž se přidaly skupinky příznivců Dělnické strany.
Někteří extremisté došli až na Výtoň. Těžkooděnci obklíčili asi 15 neonacistů na náplavce. Ostatní zůstali nahoře na nábřeží a skandovali "svobodu, svobodu." Velká část extremistů pak prošla pod železničním mostem, seběhla dolů na náplavku a zaútočila na policejní těžkooděnce. Kopali do nich a házeli kameny.

Doplněno ve 20 hodin:
Jenže ono jde o poněkud jinou svobodu, jde o svobodu pro zatčené extremisty, tedy kromě jiného. Přečtete si sami -
Policisté zatlačili extremisty na most, tam došlo ke rvačkám

A právě kvůli tomu, co extremisti předváděli je není možné přirovnávat ke studentům před dvaceti lety - od povolení k demonstraci až k chování na ní je to jiné. Vraťme se ale zpět k hezčím zprávám, například k těm, které nabízí web IHNED - což je web Hospodářských novin. Je jich v tuto chvíli sedm jsou uvozeny textem "Vraťte se zpět o 20 let a přečtěte si zprávy, které tehdy nikdo nenapsal.", a souhrnně jsou na adrese: http://domaci.ihned.cz/17-listopad/