Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pátek 18. července 2014

Zničení Malajsijského boeingu (den druhý)

Tak ještě dnes jsem se znovu díval na zprávy, tak jak přicházely v čase.
citát z článku: Už se skoro zapomnělo na to, že u ruského Smolenska leží i po víc než čtyřech letech vrak polského vládního speciálu, jehož trosky odmítá Moskva předat Varšavě. Pod záminkou, že vyšetřování letecké tragédie, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczynski a sto členů polské politické elity, včetně celého velení polské armády, ještě stále není z ruské strany uzavřeno.
  • 12:30 (čt24, online reportáž) "Ruské radiotechnické prostředky v průběhu 17. července zaznamenaly činnost radaru baterie BUK-M1 umístěné u obce Styla asi 30 kilometrů jižně od Doněcku," tvrdí ruské ministerstvo.
  • 12:30 (čt24, online reportáž) Kyjev podle agentury ITAR-TASS naopak tvrdí, že boeing byl mimo dostřel ukrajinských jednotek, a ujišťuje, že podle kontroly u jednotek protivzdušné obrany žádná ukrajinská raketa neschází.
  • 13:46 (idnes, online reportáž) Ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov uvedl, že Moskva nepřevezme černé skříňky od proruských separatistů. Informovala o tom agentura Reuters.
  • 14:34 (idnes, online reportáž)  Ukrajinské ministerstvo vnitra zveřejnilo záběry tahače, převážejícího systém BUK. Tvrdí, že záběry byly natočeny ráno ve 4:50 místního času u obce Krasodon a konvoj mířil k ruské hranici. Podle ministra to dokazuje, že separatisté Buk po sestřelní boeingu urychleně přesunuli do Ruska - později přišly i odposlechy potvrzující totéž
  • 16:30 (G+ ČT24) Kyjev prý má důkaz o převozu systému BUK
  • 18:00 zachytil jsem na ČT24 projev prezidenta Obamy, kde pronesl větu o tom, že ví, že letadlo sestřelila raketa ze země. Ví, že raketa vyletěla z území, které ovládají proruští separatisté, ale ... A to "ale" bude docela důležité, řekl bych - více o tom zcela dole v tomto článku
  • 18:42 (G+ ČT24) Obama: Všechno nasvědčuje tomu, že letadlo sestřelili separatisté
  • 19:14 (idnes) Pokud za pád boeingu mohou povstalci, do pár dnů skončí, míní politolog
  • 19:21 (CT24, online reportáž) Pozorovatelům OBSE se nedaří zajistit si přístup na místo pádu malajsijského letounu. Podle mluvčí organizace se o to znovu pokusí v sobotu.
  • 19:59 (idnes) Máme BUK, budeme sestřelovat, plánují ruští agenti na odposleších
Vůbec nejhorší byla dneska zpráva z ČT24, která zazněla až teď pozdě v noci, kdy nějaký zbrojní expert ČT tvrdí, že systém BUK má v sobě zabudovanou ochranu proti tomu, aby šlo zaměřit civilní cíle. Má-li pravdu, pak to znamená, že ji musel někdo odřadit, což mě svádí na myšlenku, že tohle všechno jsou hrátky někoho kdo... a) chce konflikt vyostřit ... nebo b) kdo chjce konflikt ukončit.
    Také mě zaujalo, že k mé včera uvažované čtveřici možných pachatelů (Zničení Malajsijského boeingu) tedy ukrajinci, povstalci, rusové, někdo jiný - přidal navíc ukrajinské zběhy z armády a naopak  nesdělil, že nestříleli přímo rusové. Ano, už i prezident Obama jasně naznačil, že střela z ruského území nešla (viz má poznámka z 18:00), ale to neznamená, že si nemohli udělat "výlet". Zvlášť pokud budeme věřit zprávě (viz má poznámka 14:34), že jakýsi BUK ujížděl směr Rusko. Všechno to jsou ale jen a jen mé vývody a dohady, kde bude pravda se ještě dlouho nedovíme...