Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

čtvrtek 17. července 2014

Zničení Malajsijského boeingu

Dnes večer v 19 hodin jsem zaslechl v televizi zprávu, že se zřítilo letadlo v oblasti bojů mezi Ruskem a Ukrajinou, aby pak došlo k opravě, že bylo sestřeleno a bylo řečeno cosi o 300 cestujících, z nichž zřejmě nikdo nepřežil.

Okamžitě si každý, kdo umí dobře počítat, mohl napočítat možné varianty, co se stalo, když mělo být sestřeleno
  • Stříleli proruští separatisté (asi nejočekávanější varianta, soudě podle ohlasů a dění do chvíle, kdy začínám psát dnešní souhrn)
  • Stříleli přímo Rusové
  • Stříleli Ukrajinci (varianta se objevuje na proruských webech)
  • Střílel někdo třetí čtvrtý, či letadlo vybuchlo "samo"
Časově jsem přicházející informace vložil do této osy, některé z nich zpětně.

17:26 idnes:Na Ukrajině se v oblasti bojů zřítil boeing, zemřelo všech 298 lid
17:50 idnes:Rozjíždí se online zpravodajství
17:55Ukrajina hlásí - sestřel byl raketovým systémem BUK, ten mají podle mě všechny strany konfliktu, byť separatisté tvrdí, že oni ne...
18:15Ukrajinská armáda odmítá, že by nesla odpovědnost
18:35Objevují se první fotografie z místa dopadu letadla. Osobně mě překvapuje, že se tam dostala oficiálně dostala agentura, která je proruská. Zhruba ve stejnou chvíli Česká televize uvádí, že se k letadlu dostali jako první proruští ozbrojenci. (Později poopraveno na "ruské kozáky") Tím, že letadlo spadlo na území, které ovládají, to bylo jaksi očekávatelné...
19:27 technet:Co mohlo sestřelit civilní malajsijský boeing nad Ukrajinou
(U některých článků mívám pocit, že jej někdo má předepsaný v šuplíku, tak rychle se objevují, obdobně u rychlosti některých prohlášení)
19:42 čt24  O sestřelení letadla si prý telefonovali separatisté a ruští agenti
20:10Vícepremiér tzv. Doněcké republiky vyhlašuje, že černé skříňky se odvezou do Moskvy na expertizu, ačkoliv v následujících hodinách se objevují hlášky, že by se to mělo vyšetřovat přímo na místě. Též se objevují zprávy, že už proruští separatisté černé skříňky našli, to se ale později nepotvrzuje
20:15Zpravodaj ČRo: Na stránkách Doněcké lidové republiky se dnes objevila velmi chlubivá informace o sestřelení jakéhosi dopravního letadla i s videozáběry obrovského výbuchu v Torezu u ruských hranic.
21:15Proruští separatisté vyzývají k třídennímu příměří, kvůli odstraňování následků...

21:36 idnes:

Z trosek půjde zjistit, zda letadlo někdo sestřelil, říká publicista
23:06 idnes:Vzdušný prostor nad Ukrajinou měl být uzavřen, tvrdí letecký expert, který si nepřál být jmenován. Takové chytráky, co se musí vyjádřit, ale nestojí si za svým názorem, mám nejraději :-(



Co bych k tomu řekl?

Nejprve k fotkám (18:35) - ČT24 v prvopočátku ukazovala záběry z ruské obdoby Facebooku která se jmenuje V-kontakte, kam uživatelé dávali videa a fotky, pak se objevily právě ony záběry dané agentury.
Dění kolem oné Doněcké republiky vypadá zajímavě - nejprve se na jejich webu (a zřejmě i Twitteru) objevuje zpráva, že sestřelili letadlo ukrajinské armády přesně v dané oblasti. Hláška ukrajinské armády "tenhle typ letadla dneska nevzlétl", jež nemám časově zařazenou, pak podle všeho spustila urychlené mazání, anebo toto mazání spustily odposlechly zmíněné v (19:42) pokud jsou pravé. Očekávám, že pokud se někomu podařilo sejmout obrazovku oněch webů ve správný čas a zveřejní ji, tak bude označen za podvodníka.

Ostatně pokud se podívám na všechny zmíněné informace, kterým věřit a kterým ne? Asi se dá očekávat, že pokud je zveřejní důvěryhodný web že budou spíše pravdivé, ale musí se odečíst to, co může být propagandou a podvrženými důkazy.

Pokud sleduji výroky Moskvy, tak tam najdeme dezinformace, od: letadlo sledovaly ukrajinské stíhačky, až po teorii, že šlo o útok na prezidenta Putina, který zhruba touto oblastí prolétával o hodinu či dvě dříve.
Ostatně se bojím i zametání stop (m.j. také odvoz černých skříněk do ruska) a hašení průšvihů tím, že od teď budeme ti hodní (nabízené příměří)