Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

úterý 19. dubna 2011

Co jsem to jenom (proboha) poslouchal? (7.)

Dnes mohu směle škrtnout ono "proboha" z názvu této série, kterou se mi díky Youtube a jeho algoritmu "related" daří prodlužovat. A tentokrát i nechtěně :-)

Youtube na mě po přihlášení vyplivne čtyři videa, které bych měl viděl - konkrétní video, na které jsem dnes klikl použiju hned v následujícím díle této série.... Jenže v related onoho videa se objevila i skladbička "Chci ohněm psát tvé jméno"....




Tuhle skladbičku si nahrála jedna z mých sester na magnetofonový pásek a já dodnes nevěděl, kdo to hraje a zpívá.

METRONOM - Skupina z Karlových Varu začala hrát na konci šedesátých let minulého století
.... ve skupině zpívala jako host v roce 1982 Hanka Křížková .... což jsou prakticky dvě jediné informace, které se mi podařily spolehlivě zjistit.

Na youtube je ale ještě jedna skladbička z gramofonového singlu

METRONOM: Mademoiselle Ninette / Zavolej (SP 1970)
    Mademoiselle Ninette ( ) H.Hildebrandt-Winhauer/Z.Pól Zavolej ( ) I.Šendera/J.Hornofová
Nalezení právě této skladby na youtube, která je starší než já mi vehnalo radostné slzy do tváří, neboť tuhle nádhernou skladbičku nemám na pásku po sestře celou (protože zjevně nestihla doběhnout k magnetofonu, když se ozvala v rádiu nebo televizi)

Jenže tahle skladbička není z čech, ale je to převzaté z ciziny. Nedokážu najít úplně první verzi, ale protože to byl svého času hit, přezpíval ho kdekdo a já mohu být hrdý za to, že česká verze zní nejlépe. Povšimněte si, že skupina Soulful Dynamics ji zpívá v roce 2010 (40 let po jejím vzniku!!!) na živo s diváky, a diváci ji znají!
A konečně česká verze: Metronom - Mademoiselle Ninette