Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

sobota 10. dubna 2010

Letadlo s polským prezidentem spadlo(?)

(9:30) Jsa ve škole, přesto se dozvídám o neštěstí poláků - u letiště Severnaya města Smolensk spadlo letadlo se 132 lidmi na palubě, mezi nimi polský prezident Lech Kaczinski s manželkou, prezident polské centrální banky, novináři ... Letěli uctít památku polských důstojníků zastřelených při masakru v Katyni - letos bylo sedmdesáté výročí. Krátce před devátou středoevropského času letadlo havarovalo jen 1,5 kilometru od letištních budov.

Zatímní teorie
 * prý byla mlha
 * prý šlo o opakované přistání
 * prý začalo letadlo hořet při přistávání


Zvětšit mapu

(11:30) Náš zpravodaj České televize měl "štěstí", rozhodl se letět jiným spojem o pár dnů dříve - ani nevím jestli dřívějším či pozdějším a objevují se upřesněné teorie.

Takže jednak prý bylo letiště kvůli mlze uzavřeno a letadla odkláněna na jiná letiště a stejné doporučení dostal údajně i pilot letadla - přistání doporučeno v běloruském Minsku nebo v Moskvě.

Novinky ve svém článku (aktualizace 11:34) ale upozorňují, že se pilot pokusil 4x o přistání! Pak už je pochopitelné, že "letadlo při přistávání zavadilo o stromy a začalo hořet" jak zní nejpravděpodobnější verze.

Vyšetřování prý povede přímo Vladimír Putin - premiér Ruska, na místo letí ministr ruska pro mimořádné události Sergej Šojgu

Letoun Tu-154, který dnes se členy polské státní delegace havaroval u ruského Smolenska, vyvinula ruská Tupolevova konstrukční kancelář v roce 1963, výroba měla letos končit - (vizitka letounu). Viditelnost na místě havárie byla při oné mlze stěží 100-150 metrů (někdy uváděno jako 150-300 metrů).




Výběr polských osobností, které havarovaným letounem cestovaly:

- Lech Kaczyński, prezident Polska
- Maria Kaczyńská, první dáma Polska
- Jerzy Szmajdziński, místopředseda horní komory polského parlamentu, kandidát Svazu demokratické levice na prezidenta v podzimních volbách
- šéf Úřadu národní bezpečnosti Aleksander Szczyglo
- náčelník generálního štábu Franciszek Gongor
- Andrzej Przewoźnik, sekretář Rady na ochranu památky bojů a utrpení
- Przemysław Gosiewski, šéf parlamentní klubu největší opoziční strany Právo a spravedlnost
- Janusz Kochanowski, ombudsman
- Slawomir Skrzypek, guvernér Polské národní banky
- Janusz Kurtyka, ředitel Institutu národní paměti
- Andrzej Kremer, náměstek ministra zahraničí
- Tadeusz Płoski, vojenský biskup

Teď kdosi vyhlásil, že zahynulo jen 88 lidí místo 132, tak uvidíme. Momentálně platí na místě nehody informační embargo - žádné informace a žádné natáčení z místa nehody.

(12:36 CT24/TVP) - letadlo opakovaně přistávalo, nahnulo se pod úhlem 45 stupňů a levým křídlem zavadilo o stromy

(12:45 CT24/TVP) - neověřené - přežili 3 lidé? - jsou v nemocnicích?