Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pátek 16. dubna 2010

sopka Eyjafjallajökull

Před několika dny inslandská soupka Eyjafjallajökull vychrlila do atmosféry množství popela a to je tak velké, že dnes se dostal až nad Českou republiku a bude se šířit dál na jih a východ.

Před mnoha lety letečtí specialisté zjistili, že průlet letadlem skrz mrak popela nedělá proudovým motorům moc dobře (viz např. článek "Co se může stát, když letadlo vlétne do sopečného oblaku") a tak se uzavírají letiště - dnes ve 13 hodin Praha - Ruzyně, ve 14 hodin Brno a Ostrava, a v 15 hodin už zavíralo letiště Slovensko (detaily třeba zde: "Vzdušný prostor nad Českem je uzavřen")

A do třetice zpráva z Novinek u - pro změnu lehce strašící -"Chaos v letectví pokračuje, poslední erupce islandské sopky trvala dva roky"

Pro nás nadšence existují dvě adresy, kde můžeme sledovat, kolik letadel a kde je ve vzduchu.
Update 8.říjen 2010 - česká verze, stabilnější než obě předchozí - http://www.sledujto.cz/

Obě se tváří přetíženě, ale ta druhá mi vracela nějaké ty výsledky. Teď večer se už trochu létá nad Severním Irskem, odpoledne stál sever evropy, půlící čára šla vodorovně přes Francii, Švýcarsko a dál na severovýchod.

V tuhle chvíli bych mohl skončit, ale protože tohle je příspěvek v sérii "365", musím doplnit i nějaké další údaje, abych se pak ve vzpomínkách mohl přesně vrátit do dnešního dne.

V životě obyčejného člověka v čechách se nic nezměnilo, dnes večer měl být díky prachu ve vzduchu zajímavější západ slunce (vybarvené červánky), odborníci si povšimli, že se snížila viditelnost, nebe mělo být mléčně bílé - obé se u nás nějak moc pozorovat nedalo. Na dýchací potíže to zatím nevypadá, protože se prach drží hodně vysoko v atmosféře. Něco málo by mělo spadnout, ale to poznáme až ráno ...