Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 30. května 2010

Volby: Ohlasy

Ohlasů je několik a všechny zajímavé.

Kamarádka Margit na svém blogu v zápisku Vyjímečně volební píše o hlášce "Vole vol dobře" a také odkazuje na slova, jenž řekl Tomáš Baťa a jenž velmi dobře mohou sednout na situaci s Řeckem. Ale to bych odbíhal ...

"Sem zvědavej kdy všem dojde, že TOP09 jsou pořád tuctový politici, akorát že mají maskota, do kterýho se ještě nezačali strefovat ..... však jste si to sami zvolili" (Facebookovský status kamaráda)

Nová skupina na facebooku: Miloši Zemane, ty starý jezevče, děkujeme ti za ty 4,3 proti Paroubkovi!!

Pavel Severa, volební lídr TOP09 v Pardubickém kraji, nebyl zvolen poslancem parlamentu ČR. Taktika "volím 4 odzadu" byla zjevně úspěšná.(Hláška na Facebooku z Pardubického kraje)

Těchto padlých je více, článek na Aktuálně.cz je shrnuje a přidává i ty, kteří naopak byly katapultováni vzhůru. (Totéž na Idnes) Pavel Bém, dvojka v Praze za ODS taky nedopadl nejlépe, očekávalo se, že poskočí na první místo. Namísto toho víc hlasů dostali ještě Černochová a Tomáš Chalupa...

Novinky píší o tom,  že se Paroubkovi lidé snaží donutit hokejistu Jiřího Šlégra, aby se vzdal nově nabytého mandátu a Benda, který se do Sněmovny podle výsledků nedostal, se posunul o příčku výš a v dolní komoře zasedl.

TOP 09 i VV, lze při bližším ohledání stěží považovat za zcela nové subjekty. Ba by se daly označit za "dinosaury s lidskou tváří".(Twitter)

A co plyne z výsledku voleb?

IDNES, ONLINE
Levice, která ze současných voleb vychází jako jasný poražený, se po součtu mandátů může utěšovat aspoň jedním: ODS, TOP 09 a Věci veřejné mají 118 hlasů. Mít o dva více, dokázaly by tyto strany bez ohledu na ČSSD a KSČM měnit ústavu.
IDNES, ONLINE
Jaké jsou nyní alternativy dalšího vývoje? Vše bude záležet na tom, koho prezident Václav Klaus pověří složením vlády.
Pokud by pověřil ČSSD - patrně Bohuslava Sobotku - strana by mohla využít konce Jiřího Paroubka a oslovit Věci veřejné. Toho totiž Johnova strana označuje za dinosaura, se kterým by do vlády nešla. Duo ČSSD a VV by se patrně pokusilo získat podporu pro menšinovou vládu "napříč politickým spektrem", což by ve skutečnosti znamenalo hledání hlasů u komunistů. Tato varianta by ale znamenala otočení kurzu VV.
Druhou možností je, že prezident formálně osloví ČSSD, tak zkusí sestavit koalici, neuspěje, s menšinovou vládou požádá o důvěru a zřejmě ji nedostane.
Třetí a nejnadějnější variantou je, že vládu zkusí sestavit Petr Nečas z ODS. Osloví TOP 09 a Věci veřejné. I tady jsou ale třecí plochy: Věci veřejné třeba odmítají účast ve vládě s Miroslavem Kalouskem. Ten má zájem o ministerstvo financí, které už vedl, z ODS ale po tomto úřadu pokukuje Martin Kocourek. Věci veřejné také budou chtít vzít armádě deset miliard a vložit je do školství.
(tadydadyda to je konec mých blogpostů o volbách)