Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

sobota 26. ledna 2013

Prezidentské volby naživo - 2.kolo [1]

(článek předepsán v sobotu brzy ráno, ke zveřejnění odejde v sobotu ve 14:00 kdy už se smí zveřejňovat průzkumy a odhady výsledků)

Také dnes budu sledovat nabíhající výsledky z prezidentské volby a předkládám velmi hrubý odhad toho, jak to dopadalo u mých přátel a na sociálních sítích.

Dopadá to zhruba tak, že:
50% lidi volí Karla Schwarzenberga
25% lodí volí Miloše Zemana
a
25% lidí nepůjde k volbám

Volební účast včera v 18 hodin v našem okrsku přesáhla 50%, takže by to případně i mohlo vyjít  do těch 75% procent.
"Jsem Vaší SMS šokován. Vy tedy volíte knížete? Já budu v případě jeho zvolení uvažovat o emigraci."
Václav Klaus, současný prezident

Určité reakce na sociálních sítích na tuto SMSku, jež byla jejím autorem potvrzena (Klaus volil. Potvrdil pravost SMS o emigraci, podpořil tak Zemana), říkali, že nemajíc rádi VK, tak půjdou najust volit Karla, i když se jim k volbám třeba nechtělo.

Příznivci obou pánů na sebe strhli pozornost tím, že zveřejňovali dehonestující celostránkové inzeráty. Proti Zemanovi vyšel v deníku Metro, proti Schwarzenbergovi v deníku Blesk. Kupodivu(?) větší bouři sklidil ten v Blesku (Svinstvo, řekl Schwarzenberg o hanlivém inzerátu, který ohrožuje volby).

Já toto považuji za přípravu na případný protest proti výsledku voleb. Odhaduji, že když Schwarzenberg prohraje o méně jak 100 tisíc hlasů, tak výsledek volby napadne...

Ale i druhá strana si připravuje zadní vrátka či snad reaguje na pravdivý stav - netuším: Lidé si kopírují voličské průkazy, obrátil se Zemanův tým na vnitro.

Z pátku pak jsou zprávy též o tom, že lyžaři na horách způsobili nedostatek lístků a že Schwarzenberg vhodil před fotografy do hlasovací urny neplatný hlasovací lístek...

O tom, že by byla tato volební kampaň či jen mezidobí mezi první a druhým kolem "čisté" si tak můžeme nechat zdát, sami aktéři se chvílema uráželi...

Co tak sleduji noviny, tak v sobotních vydáních články tváří tak, jakoby narozdíl od mého průzkumu měl vyhrát Miloš Zeman.