Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

úterý 25. června 2013

Vláda, povodně a ...

Napsáno v úterý 23:30 a aktualizováno ve středu 19:00

Sledování vývoje v české politice mě stále usvědčuje z toho, jak málo dokážu předvídat možný vývoj a jak i ostatní protřelejší lidé (=čti: politici) mohou být překvapeni, pokud jim jiný politik vytře zrak svým řešením.

Dnes (v úterý) měl tento hadr v ruce náš současný prezident, avšak musím poctivě říct, že asi neměl moc jiných šancí, pokud je pravda to, co se říká. Když to shrnu:

Nejprve politička Peake prezidentovi říká: 101 hlasů nebude, našich 8 poslanců nepodpoří vládu, kde se pouze vymění premiér. Tím pádem musel prezident najít jiné řešení a proto jej i rozjel - premiér Rusnok - takže když mu pak 90 minut před uzavřením tohoto řešení zavolá jiná politička - plánovaná premiérka Němcová a tvrdí mi, že 101 hlasů už konečně má, pak se nedivím, že se mu o jiného řešení nechtělo. Večer pak paní Peake vysvětlovala, jak to s těmi hlasy vlastně bylo....

Avšak ukazuje se i jiná varianta: Proč neposadit aspoň na měsíc do vlády své kamarády? Což tvrdí nejmenovaní politici z TOP 09.

Ve středu se objevila hláška, že vláda bude sestavena ze členů strany Zemanovců (např. IDNES:http://zpravy.idnes.cz/rusnok-sestavuje-vladu-spoz-kritizuje-ho-sef-cssd-sobotka-pan-/domaci.aspx?c=A130626_090419_domaci_kop), přičemž uvažovaná ministrině spravedlnosti toto okamžitě dementuje (např. IHNED, na konci rozhovoru: http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-60139960-marie-benesova-zrejme-prijme-ministryni-spravedlnosti)

Další variantou, už z úterý, je pak možnost, že prezident takto může dokázat spustit předčasné volby, neboť určití politici hovořili o tom, že než několik pokusů o vládu, to raději rozpuštění sněmovny, takže tyto předčasné volby by se daly spustit ještě teď v září a díky tomu by se stihl sestavit rozpočet na příští rok.

A našlo by se dalších pár výkladů, každopádně v ústavě je řečeno, že prezident jmenuje premiéra, ale už není řečeno, že mu toto jmenování je nějak omezeno....

Když přeskočím k druhému problému který mě dnes trápí, tedy k povodním, tak podle fotek kamaráda od Sázavy mohu soudit, že při pokračování dešťů bude postaráno o stejný problém, jako před necelým měsícem. Naštěstí prší méně intenzivněji a předpověď na zítra (středu) je už v našich krajích bez deště. Budu tedy doufat...