Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 15. června 2014

Pokud pracujete se sny s dalšími lidmi....

Spíše pro sebe si zde na blogu poznačím určitá pravidla opět nalezena na webu - když už kvůli ničemu, tak kvůli tomu, abych si je pamatoval a nelajdačil, zvlášť, když oba mí kamarádi momentálně potřebují své sny vyprávět a mě považují za jakousi autoritu. Toho se trošku začínám bát, protože za autoritu se nepovažuji, byť se svými sny pracuji už víc jak deset let. V podstatě se v duchu připravuji na nejhorší(??) kdy budu muset dotyčnému sdělit "hele promiň, tohle už zavání, zajdi z a skutečným odborníkem v tom a tom oboru".

1. Vždy si oddělte čas, kdy pracujete se sny přechodovými rituály (může to být i jen zapálení a sfouknutí svíčky, mě se osvědčilo dotáhnout si kafe k počítači a pustit si určitý typ meditační hudby, když jdu svůj sen popsat na blog).

2. Vždy respektujte míru sdílení, kterou volí osoba, která sen vypráví (nikdy nikoho nenuťte, aby mluvil o něčem, o čem mluvit nechce).

3. Nikdy nemluvte o snech druhých lidí s někým dalším (mluvte jen o svých vlastních pocitech, snech, zkušenostech) a to i když jste ve skupině stejně "postižených".

4. Pokud mluvíte o snu někoho jiného, vždy mluvte jen o svých dojmech, postřezích a fantaziích. Nikdy neříkejte „to máš tak…“ „to přece znamená, že…“ apod. Neinterpretujte!

5. Konečnou autoritou pro výklad snu je snící osoba. Nikdy jiný nemůže o významu snu rozhodnout (i kdyby vám byl výklad snu sebe víc jasný).

K bodu čtyři ještě dodám - NEOSVĚDČILO se mi dívat se do snářů i na již hotové interpretace. Ty totiž ve snáři bývají připraveny pro konkrétní stát, národnost (egyptský snář nepoužívat v čechách) ale i pro konkrétní čas - mnohé symboly respektive jejich význam se proměnuje v čase.

Nemluvě o problému, kdy je nějaký symbol popsán v knize tak, že nevěnuje pozornost "podružným" detailům. Zářným příkladem je můj sen o odletu z nějaké zahrady, kdy jsem si ve snáři nalezl symbol "zahrada".  "Zahrada zobrazuje stav vaší mysli, je li taková a maková pak ..." říkal snář. Mezitím jsem měl možnost mít ve snu další zahrady a mohu zodpovědně prohlásit, že v mých zahradách záleží i na tom, jestli na ní někdo pracuje a jak je z toho zmakaný. Jsem si jist, že to onen snářový symbol zahrady posouvá sestsakra do jiného významu! A to nemluvě o tom, že jsem ve snu doteď ani neřešil (a napadlo mě to až teď při psaní tohoto postu) jestli dotyční pracují na svých zahradách, či otročí na cizí :-)