Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

čtvrtek 1. září 2011

Úřady práce ...

Přiznám se, že nevím, jak přesně psát o tématu, o kterém mám i nějaké informace, ale ty ke mě chodí s několikadenním zpožděním, takže o aktuálnosti nebude nějak moc řeči.

Vše začlo 1. dubnem 2011, kdy vznikly krajské pobočky úřadů práce, na něž se měly převést mnohé kompetence, aby vznikla větší jednotnost v postupech alespoň na úrovni krajů a něco málo se i ušetřilo na výdajích. Ukázalo se, že připravenost tohoto přerodu byla poněkud ... ehm ... chaotická ? (No, jak mám zprávy od kamarádů, tak "chaotická" je velmi slabé slovo).

Někdo by namítl, že to začalo již dříve, v podstatě hned po volbách do poslanecké sněmovny, kdy se na MPSV začalo obměňovat vedení. Byl jsem upozorněn na Bc. Vladimíra Šišku  - I. náměstka ministra, jenž má být oním hybatelem a šedou eminencí...

Na začátku srpna se už ozývaly hlasy o rozdávání státních zakázek malého rozsahu, kdy se MPSV pomocí externích firem zjišťovalo stav na úřadech práce. Prý to vypadalo tak, že externí firma pouze vybrala listiny z "okresních" úřadů práce, čili to rovnou mohli celé udělat úřady práce - jeden člověk by to následně sesumoval do excelovské tabulky...

Ale abych nemluvil jen ve stylu JPP, tedy "jedna paní povídala" - jeden příklad za všechny:

http://www.mpsv.cz/VerZakM_info.php?prg=27&yr=2011&program&nazev&OK=Vyhledat&p=1
Veřejné zakázky malého rozsahu - podrobnosti o veřejné zakázce:
Název veřejné zakázky: Nové směry politiky zaměstnanosti v ČR


Ministerstvo si zjišťuje, co má vlastně dělat ?!? Nebo to chápu špatně ?


Budete-li mít chuť, prokrokujte si i další veřejné zakázky, zjistíte, že v oboru počítačových programů je toho špatně asi dost, ale že by se na to kolik let nepřišlo? Nebo jsem naivní?