Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pondělí 2. července 2012

Co dal rok 2011 (2.)

Opět se vracím do doby, kdy jsem psal články pro jeden web, respektive pro jednu kamarádku :-) Následující článek patří k jedněm z těch, co jsem napsal. Zde na blogu to ale nikdy nebude jako kompletní sbírka mých textů - jednak mi některé články na onom webu nevyšly, jiné sice vyšly, ale jsou takové ... ne zcela dobré (z mého pohledu). Jiné, jako například tento si zasluhují býti okomentovány a doplněny ...

Opět je článek ve stavu těsně před korekturou a tentokrát je i přenášen z Google Docs, kam byl nalitý soubor z Wordu 2010, takže občas trošičku padl formát...


Volnočasové aktivity a LARP

Každý z nás mladých, při sledování televize či filmu v kině (čtení knih, …) si jistojistě alespoň jednou řekl, že by chtěl být tím hrdinou konající velké činy, případně si vyzkoušet, jestli to, co vytvořil režisér je reálné proveditelné, či by to případně nemohlo dopadnout nějak jinak.
Jednou z možností, jak si toto reálně vyzkoušet, je LARP [heslo LARP na české wikipedii]. Móda LARPů přišla do Čech a Moravy počátkem devadesátých let, kdy mohly vyjít všechny knížky Johna Ronalda Reuela Tolkiena [wiki: John_Ronald_Reuel_Tolkien], hlavně jeho trilogie „Pán prstenů“, jenž po zfilmování na začátku 21. století přinesla mezi hráče LARPů snad největší množství lidí. Tahle vlna sice po vstupu Česka do Evropské unie opadla, hráčů i akcí je méně, naopak ale došlo ke zkvalitnění kostýmů a rekvizit.

Když se na pár akcí zajedete podívat, zjistíte, že se akce dělí na několik skupin a že na ně jezdí hodně středoškoláci a vysokoškoláci. První z dělení je kvalita kostýmů, jsou akce, kde ke kostýmu a zbraním obvykle amatérsky udělaných nevadí, že nemáte vhodné boty a chodíte v teniskách, jsou ale akce, kde vás do hry takto obuté nepustí.

Rád bych ale popsal organizování LARPů pro děti mladší, které se také děje, byť ne otevřené pro veřejnost, ale typicky v rámci nějaké komunity – skauti, v našem případě u šachistů, a tak, kdy máme jako vedoucí nějakou zodpovědnost. Proto hned v tuhle chvíli musím zmínit dělení LARPů podle typů použitých zbraní na kovové, dřevěné (pro něž se vžil název „dřevárny“) a existují též akce, kde se používají meče vyrobené z plastové vodovodní trubky, obalené izolací a pospojované kobercovou páskou. Čím menší děti, tím více doporučuji přejít na tyto plastové zbraně levně vyrobitelné, nebo alespoň dřevěné zbraně obalit molitany.

Chceme-li tedy nějakou akci organizovat, musíme mít nějaké místo a také zázemí, příběh, a kromě hráčů hrajících postavy také i několik organizátorů hrajících ono pozadí příběhu, a jimž se v LARPovém slangu říká „CéPéčka“ neboli cizí postavy. Pokud toto mám a jsem také rozhodnut, jak tento LARP pojmu jestli jako „Komorní LARP“ s příběhem postaveným do linie (velmi dobře se hraje jako součást výletu do nějakého cíle, kdy se děcka nerozebíhají samostatně do terénu) a s pevně daným cílem, jak má daný příběh skončit, nebo jako „Svět“, kdy mohou hráči chodit mezi CPčky v náhodném pořadí (a kdy se děcka samostatně pohybují v rámci vymezeného terénu), mohu začít.
Asi nejjednodušší je organizovat několikahodinovou hru pro méně jak 20 účastníků složených z kamarádů či dětí kamarádů, protože to prakticky není potřeba nic zajišťovat. O tom ale tento článek není. Co tedy potřebuji?
1)        Organizovat větší akci jak pro 20 lidí by měl někdo starší 18-ti let, nebo mít takového člověka zajištěného (otec, bratr, …)
2)        U účastníků mladších 18-ti let, písemný souhlas rodičů s tím, že dítě smí na akci, kdy nebude po celou dobu dozorováno dospělým a že nezodpovídáte za škody způsobené
3)        Zajištění hracího místa. Obvykle se LARPy odehrávají v lese, do něj ale mohu jen tehdy, není-li vstup do lesa zakázán (orkán, těžba stromů, …) což se obvykle dozvím na ceduli u vstupu do lesa. Pak je třeba se chovat v lese v rámci zákona 289/1995 Sb. … U vícedenních akcí pak provést ohlášku na orgánu správy státních lesů (nejsem-li ve svém)
4)        Zajištění místa na tábořiště. Povolení od vlastníka louky, jednoznačně doporučuji písemné.
5)        V některých obcích, kam spadá hrací místo nebo tábořiště, platí místní vyhlášky, podle kterých se akce hlásí i jim, mohou dokonce chtít po vás i část zisku z této akce. Budete-li na akci pálit ohně, je dobré upozornit hasiče (krajskou správu) a současně provést zajištění akce tak, abyste byli schopni zabránit sami nějakému požáru. Když u větší akce dáte vědět policii ČR, obecní policii a místnímu hasičskému záchrannému sboru, nic nezkazíte
6)        Záchody. U vícedenních akcí nezbytnost a u větších akcí i povinnost
7)        Doporučuji mít s sebou zdravotníka a obstarat pitnou vodu.
Ještě stále se vám chce pořádat nějakou akci? Jste nabití energií a chcete udělat vícedenní akci pro hrozně moc lidí? Pak Vás odkážu na stránky www.larp.cz , třeba na článek „Formality při pořádání LARPu v přírodě“, kde jsou popsány věci potřebné, neboť v tom případě je potřeba splnit další formality. Potřebujete též propagaci, s tou poradí článek „Kde říct lidem: Pořádám boží akci!
Nikde na internetu ale nenajdete článek o tom, jak namixovat typy úkolů při akci plněné. Některé děti preferují akce, při kterých se vše řeší silou, jiné pro změnu raději namáhají mozek, a pokud jim nabídnete právě ten druhý typ úkolů, tak se nejenom nepobaví, ale jsou schopny provést v příběhu něco, co běh příběhu naruší tak, že třeba ani nepůjde dohrát, zvlášť když na nečekané eventuality nejste připraveni. To by, ale byla škoda, nemyslíte?

Žádné komentáře: