Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pondělí 16. července 2012

Po stopách zpěváků (13.) - Jiří Štedroň

Jiří Štědroň v roce 1969 hrál a zpíval roli prince v pohádce Popelka po boku Evy Hruškové, Ladislava Peška a Dany Medřické. V té původní, černobílé Popelce z roku 1969  [filmové Tří oříšky pro Popelku 1973]. Tak hodně byl Jiří Štědroň v té době populární, natáčel filmy .. Asi nejlepší životopis je tady: osobnosti.cz (wikipedie)

Jiří Štědroň - Bellinda



Podobně jako Jana Matysová vystupoval se skupinou Plameny, která byla zřízena při UV SSM. Už sama zkratka říkala vše, tedy že v této skupině budou vystupovat spíše prominenti režimu, což při oblibě Jiřího Štědroně a množství písniček, které s nimi nazpíval, vedlo po roce 1989 k tomu, že nebyl úplně oblíben.

Navíc, když zpíval věci, které byly z dnešního pohledu poplatné režimu, třeba píseň, jejíž hudební motiv byl použit v seriálu "Sedmnáct zastavení jara"


Z té doby se zachoval slogan - "Přineste kameny, přijely Plameny" - vypovídající o tom, jak mladí, jenž se v SSM neangažovali, či byli přímo proti této mládežnické organizaci, je nevítali příliš radostně....

A přitom některé písně Jiřího Štědroně se daly zpívat i u ohňů trampů

Jiří Štědroň - Vlaky



Na závěr ještě odkáži na směs písní a dodám, že Jiří Štědroň v současné době již opět vystupuje a to v pražských muzikálech.