Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

úterý 30. října 2012

Byl jsem na baletu...

Měl jsem možnost zajít si na vystoupení Pražského komorního baletu „mono no aware“ za velmi příznivou cenu vstupného a tak jsem vůbec poprvé šel na "baletní modernu" jak jsem byl upozorněn pořadatelkou vystoupení v M*

Musím říci na své vlastní zkušenosti, že my lidé jsme netrpěliví, takže když nás nezaujme knížka do 17-té strany, film v televizi do 3-5 minut, že jsme ochotni to vzdát a knížku zaklapnout, televizi vypnout .... a vedle mě sedící žena náhle potřebovala v páté minutě na záchod :-( A přitom si mohla přečíst program:
Termín „mono no aware“ se objevuje v japonské literatuře a lze ho volně přeložit jako autentický povzdech bytosti. Jedná se o schopnost velké citlivosti, o uvědomění si krásy a pomíjivosti estetického předmětu nebo bytosti, jejíž ztělesněním je v Japonské tradici například krátké trvání sakurového květu.
cite from: http://prazskykomornibalet.cz/repertoar/mono-no-aware/ + z programu představení

Bylo jasné, že se bytost musí narodit, prožít si svůj život a jeho bouře, a na konci odejít z tohoto světa... A právě než se bytost narodila to bylo poněkud zdlouhavější, než by muselo být, ale pak už se představení rozjelo a prostřídávání moderní hudby s operním zpěvem tomu všemu dalo správný říz, tři tanečníci a tři tanečnice se snažili ze všech sil.

Utancovat 45 minut bez přestávky chce vytrvalost a sílu, anebo taky šikovnou choreografii, což u tohoto představení je, neboť se tu a tam někdo "ulíval" a odpočíval, avšak vždy zůstával na jevišti a nebyl tam jako rušivý element :-)

Existují představení, které mi stačí vidět jednou a stačí mi to (nadosmrti), avšak toto představení bych mohl vidět ještě alespoň jednou, neboť bylo hezké a já mám pocit, že přestože na jevišti bylo šest lidí, mě toho stihlo dost uniknout...

Toto konkrétní představení mohu vřele doporučit všem, kteří umějí hledat a nacházejí vnitřní krásu tam, kde ji ostatní nevidí.