Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

sobota 12. ledna 2019

OMSI2: Pýcha a zaslepenost předchází pád.

Hned na začátku řeknu výsledek: Jsem blb a zasloužil jsem si to.


Na youtube už dávám videa z autobusů docela dlouho, takže divácká základna stoupá a tu a tam na mě kouká i někdo náhodně. A jak to tak bývá, začínají se nabalovat i aktivní diváci.

Už mnohokrát se stalo, že jsem na doporučení diváka natočil novou mapu, později tu a tam byl k dispozici autobus. No a protože ve videu nemluvím jen o autobusu a mapě, tak tu a tam mluvím i o sobě, takže mi někde ulétlo, že bych rád bus SOR NB12/18

No a najednou mi přišel email, s NB12, NB18 jsem si našel a napadlo mě udělat "výukové" video o všech projektech, jež tyto autobusy měli modelovat. Pak prostřihnu na všechny tři mě dostupné modely (2x SOR NB18)  a.....

A tady se projevila první moje chyba, protože jsem použil model NB12, o němž jsem měl informaci "video ano, dávat ne, mě do popisku" od autora emailu. Musím to psát takto, přestože jsem v téhle chvíli ještě věřil že je to současně i autor modelu.

Samozřejmě, jak jsem spěchal se pochlubit, tak jsem přehlížel další indicie, např. nesedící evidenční číslo autobusu uvnitř  proti tomu venku a tak, A taky se tu a tam objevila slovenština.

Video bylo natočeno, ale bylo potřeba jej sestříhat - už tehdy mi technika dávala najevo, že je něco špatně a sekalo se mi to u jistého mnou představovaného projektu, pokaždé sice trošku někde jinde, ale i tak, poslední dobou na tyhle signály docela dám. Nebo se alespoň na chvilku zastavím a zamyslím. Tentokrát nic, prostě nadšení z toho, že bude takové a makové video se SORkami.

Bylo natočeno a nahráno na Youtube a nastaveno na premiéru - tedy že video je anoncováno dopředu a je možno i psát do chatu. Už 45 minut před premiérou jsem byl varováno, že to s tím autorstvím nebude až tak žhavé. Postupně se přidávali další, takže jsem začal přemalovávat popisek videa. Několikrát....

A pak se ozval jeden kluk, který napsal cosi, co mi rozsvítilo před očima a zahnalu mhu šalby a klamu. Video šlo nejprve do neveřejných, a později, když už jsem měl jistotu, jsem ho zablokoval a do textu vide napsal, že je problém s licencí/legálností. Ráno uvidím, co spadne do statistik a tak zjistím, kolik lidí stihlo vidět ono nelegální video..

Teď už těch důkazů mám víc, prostě v modelu SOR NB12 jsou nalezitelné kusy, jenž mohl nakreslit jen uživatel, který si nepřeje své modely zveřejňovat...

Cítím ostudu, a pocit, že budu muset stvořit omluvu

Ano, čekal jsem, že se něco může objevit, protože model SOR NB12 chce kdekdo, ale že první úder chytím už 45 minut před zveřejněním videa, to fakt ne.