Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

sobota 14. listopadu 2020

Třídírna duší

 Dnešní ranní sen mě snad ani nepřekvapuje...

Poměrně často prší a tak je jasné, že voda v řekách stoupá a stoupá až tak, že dotečou až k vysokým zdem zahrad a domů. Zrovna na jedné z nich stojím a dívám se do dálky. Přítok je hodně široký, ale co se tak rozhlížím po okolí, odtoky mi přijdou v součtu užší. Něco je tedy špatně. 

Hrábnu rukou do hlíny naší vyvýšené zahrady, ale hlínu nenaberu, protože se vše propadne dolů. Voda teče už i pod námi, vznikla tu tedy podzemní řeka. Tím se tedy rozdíl síly viditelného přítoku a odtoku vysvětlil...

Okamžitě volám mamce a říkám jí rázně, že musí okamžitě pryč, někam výš od řeky. "Uvidíme se později" jsou má poslední rázná slova pronesená co nejklidněji, než zavěsím a pokusím se uniknout po zídce doprava směrem, kde tuším ještě pevnou zem. Zídka je však podemleta na vícero místech a já padám do vody...

Střih.

Jsem v třídírně duší vypadající jako divadelní studio postavené do výseče amfiteátru, docela dost lidí sedí kolem mě na postupně se zvedajících stupíncích, sedím zcela vlevo cca ve čtvrté(?) řadě a není plno. Na jevišti dole je anděl a před ním rovnoramenné váhy. Na každé misce je dutá "bowlingová" koule, jedna černá, druhá bílá. Černá zpočátku táhne dolů víc.

Anděl sáhne dovnitř černé koule, a vyloví menší černou kouli s nalepeným jménem. Anděl ho přečte a dotyčný odejde s černě oděnými muži vlevo (peklo??) . Misky se už skoro srovnaly, ale anděl není spokojen a tahá další černou kouličku. Je menší a proto dotyčný míří s kýmsi šedě oděným také pryč (očistec??)

Dutá černá koule se začala vznášet, ale ke stropu se jí moc nechce. Anděl stále není příliš spokojen, koukne dovnitř, koukne na nás, zřejmě si nás přepočítá, a tvář se mu rozjasní. "Další špatné skutky jsou nicotné" řekne a tím dá rozsudek nad námi zbylými.

Řev auta, zřejmě s děravým výfukem přeruší sen, takže netuším, jak sen pokračoval (nebe? návrat do života?) a bylo už šest hodin ráno. Což bylo překvapivě pozdě :-)

Škoda, že jiné povodňové sny zde na blogu popsané nemají správně v časové ose přiřazený reálný děj (naprostá většina těchto snů je psána dodatečně), ale pokud bych měl tento sen nějak přiřadit k reálnému dění, tak se na nás stále hrne hodně práce a dneska jsem dodělával inventuru "zapůjčeného majetku", jíž měl dělat kolega v době mé nemoci a měly být odeslané ve čtvrtek (tj před dvěma dny). Můj ukazatel náročnosti dne ukazoval v pátek, že kafe udělané v 8:00 jsem dopíjel v 15:00 tak, že jsem ho polovinu do sebe nalil... Tedy den, kdy nebyl čas se občerstvovat .........................