Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 18. dubna 2021

Rusko se podílelo na výbuchu ve Vrběticích (?)

Včera v 19:45 proběhl velmi krátký briefing na ministerstvu zahraničí (aktuálně je zastupující ministr zahraničí Hamáček) s ministrem a premiérem (Babiš)

Bylo to zajímavé sledovat nejenom po stránce věcné: "Česko vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb." protože dva z nich(?) se podíleli na výbuchu ve Vrběticích v roce 2014. Bylo to zajímavé i po stránce, jak to bylo předneseno,  protože se našemu premiérovi třásl hlas. A také to, že nebyly připuštěny žádné otázky.
(tatáž zpráva z ČT24: Do výbuchu ve Vrběticích byla zapojená ruská tajná služba, oznámil Babiš

Jenomže ony se objevují - asi nejzásadnější je ta, odkdy bylo jasné, že důkazy na onen útok jsou a z toho vyplývající otázka Jak dlouho to bylo tajeno?

A právě tanečky kolem oné otázky pak nahrávají spekulacím a současně také obrací význam dalších zpráv
Nejvíce reakcí vyvolalo asi toto: Prezident Zeman bude týden mlčet, než se vyjádří k Vrběticím, protože se dost lidí podivuje, proč tak pozdě? Proč nebyl projev k národu třeba i teď v neděli? 

Hezky to shrnuly dvě dámy z politiky - paní Pekarová a paní Němcová. Originál postu je zde, níže uvádím přepis:

Ruský teroristický útok 1) V roce 2014 byly vyhozeny do povětří muniční sklady ve Vrběticích. Na místě byli dva mrtví,...

Zveřejnil(a) TOP 09 dne Neděle 18. dubna 2021

 

Ruský teroristický útok
1) V roce 2014 byly vyhozeny do povětří muniční sklady ve Vrběticích. Na místě byli dva mrtví, stovky lidí z přilehlých obcí byly evakuovány, náklady na likvidaci škod se tehdy odhadovaly na miliardu korun.
2) Zbraně a munice z vrbětických skladů měly být dodány odpůrcům Rusů na Ukrajině či v Sýrii.
3) Zásah bezpečnostních složek byl ve Vrběticích ukončen v říjnu 2020. Předpokládám, že BIS již odhalila, že šlo o teroristický útok vedený ruskými zpravodajskými službami a měla seznam jejich agentů.
4) Přesně v té době, v říjnu 2020, požaduje prezident ČR Miloš Zeman, aby mu BIS předala seznam ruských zpravodajských důstojníků působících v ČR, jejich českých spolupracovníků, obsah a rozsah předávaných informací. S ohledem na Zemanovy silné vazby na Rusko se lze
domnívat, že chtěl Kreml informovat, co vše BIS vypátrala.
5) Bezpečnostní experti tehdy upozornili, že jde o nehorázný požadavek, v žádné zemi se ústavním činitelům nikdy obdobné informace nesdělují. Pokud by BIS tyto informace předala,
vyloučilo by ji to z mezinárodní spolupráce a byla by na léta vyřazena z činnosti.
6) Prezident mluví o bezpečnostních službách své země jako o čučkařích, cíleně a opakovaně je znevažuje a diskredituje. V listopadu 2020 oznámil, že nedoporučí ponechání šéfa BIS Michala Koudelky ve vedení této tajné služby.
7) 17.4.2021 oznamuje předseda vlády, že odpovědnost za útoky ve Vrběticích nesou ruské tajné služby. Vyšetřování skončilo před šesti měsíci. Exministr zahraničních věcí Petříček uvedl, že informace měl již nějakou dobu. Musel je tedy mít i prezident, premiér a ministr vnitra Hamáček. Neudělali nic, informace tajili a naopak posilovali pozici Ruska ať šlo o nákup vakcíny Sputnik či dostavbu Dukovan.
8) To, že o teroristickém útoku Ruska na našem území nakonec premiér a vicepremiér informovali, znamená, že už to nemohli dále tajit. Někdo je zřejmě upozornil, že o řádění ruských tajných služeb ví také a pokud prezident a vláda nebudou konat, zveřejní informace sám. Tím by byli usvědčeni z prosazování zájmů cizí mocnosti, tedy z velezrady. Takže museli s pravdou ven a i prezident musel souhlasit s vypovězením ruských agentů. Jinak té podivné hře nelze porozumět.

Zbývá poslední otázka hodná konspiračních teorií (kromě toho osmého bodu výše): Jaký průšvih tímto Babiš s Hamáčkem přikryli?


UPDATE /19.4.2021/

Babiš s kauzou ruských agentů váhal (nejdřív měly "uniknout" jejich fotky)