Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 9. prosince 2012

Nečas a Skarty - samé polopravdy

Měl jsem možnost sledovat konferenci k Skartám (napřímo i ze záznamu, včetně článku na http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/206604-z-skarty-se-stane-prukazka-povinne-jen-pro-davky-hmotne-nouze/ ) a současně při prvním sledování měl za zády ředitele nejmenovaného úřadu práce. Jeho reakce byla stručná a jasná: "Pokračujeme postaru" - tedy budou vydávat Skarty daným tempem daným lidem.

Nečas a Skarty - samé polopravdy a nedořeknuté věci

"Sociální karty (sKarty) budou fungovat jen jako průkazy lidí, kteří využívají pomoc od státu. Jejich platební funkce bude až na výjimku dobrovolná." řekl premiér Nečas a prezentoval to jako změnu. Ne, takto to bylo i nyní, není to žádná změna - Spořitelna bude získávat data lidí stále, i když si nenechají udělat Skartu s platební funkcí, ale jen jako plastovou průkazku. A protože to do spořitelny přichází s jistým nejmenovaným "bezvýznamovým identitfikátorem" (čti: lidi z něj nic na první pohled nepoznají - zvlášť o koho se jedná), který ale umožňuje strojově dohledat konkrétního klienta a jeho rodné číslo, bude mít oproti ostatním bankám náskok. Protože pokud Spořitelna bude vědět, komu se vyplácí dávky HMN, bude hned vědět, komu vypovědět nějaké nadstandartní smlouvy či komu nepůjčovat peníze...

Petr Nečas podruhé: "Povinná platební funkce sKarty bude určena pouze pro příjemce dávek pomoci v hmotné nouzi, u nichž existuje podezření, že zneužívají těchto dávek na jiné účely, například gamblerství, nákup alkoholu a cigaret." Jak mi sdělila kamarádka, v programu Hmotné nouze lze už dávno nastavovat, kolik peněz si smí klient vybrat v bankomatu a kolik jde na elektronické platby u obchodníka. Takže opět žádná převratná novinka.

Celý systém se rozeběhne až ve chvíli, kdy bude vyjasněna legislativa, podle Nečase by to mohlo být v květnu. "Dokud nebude přijata jednoznačná úprava, bude Úřad práce České republiky vyplácet dávky dosavadním způsobem," vysvětlil Nečas. Tato polopravda je pouze o tom, že v květnu se bude vyplácet i na složenky, tedy abych byl přesnější, nejprve to bude muset přeběhnout přes Skartu a odtamtud pak případně na složenku.

Navíc je tu ten problém, že úřady práce pojedou podle stávajících zákonů a na stávajících programech, takže pokud program vyhlásí, že nic jiného než Skartu od ledna nepřežvejká, tak bude veselo. A to nemluvě o příkazech, nařízeních, metodikách a výkladech zákona, které doposud údajně mají Úřady práce k dispozici, pak se bojím, že ještě bude veselo, pokud někdo HODNĚ RYCHLE nevyvolá potřebná jednání a změny. Ty budou podle mě nutné ihned a ne postupně do května...

Pravděpodobně toho ještě bude víc, protože já do toho nevidím až tak detailně...