Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

sobota 16. srpna 2014

Dovolená /6./

Pár lidí se těší na kontrolu od krajské hygienické stanice, pár lidí se jí děsí, pár lidí ji bere jako sport. To je začátek každoročního příběhu, který zažívají všechny tábory, pokud dodržují zákony České země.

Krok první - na hygienu nahlásit, že v tom a tom termínu na tom a tom místě se koná váš tábor.

Letos nahlásil základní rozpis provozovatel tábora s tím, že si pak jednotliví organizátoři akcí dohlásí na sebe kontakty, počty dětí a další oficiální věcičky.

Krok druhý - v termínech, kdy hygiena jezdí, se mít na pozoru a mít vše pintlich

Za těch několik desítek let, co je tábor pořádán to vychytáno máme. Alespoň jsme si to mysleli a tak se nám v minulých letech 2x poštěstilo to, že hygiena přijela a narazila na zamčené chatičky a prázdnou kuchyň - celodenní výlet. Tím pádem prošla jen odemčené prostory, mrkla do papírů a odjela. Pak začla jezdit v jiné dny, ale pořád v určitém rozmezí, takže když letos nepřijela ani v den celodeňáku ani ve dny následující, začalo něco zavánět.

Začalo se zjišťovat, jestli jsme udělali krok jedna a jestli byl krok jedna druhou stranou správně přijat, takže jsem na internetu zjistil několikero telefonních čísel... a do hodinky byla kontrola u nás. Neřeknu vám, jestli jsme byli v plánu na dnešek, nebo jeli extra kvůli nám po telefonickém "bonzu", každopádně přijeli.

Problém byl ale v tom, že děti honíme do úklidu ráno - letos dokonce každý vedoucí má na povel jednu chatičku na úklid a když vědí, že kontrola prošla, už po zbytek dne pořádku moc nedají - to v tom lepším případě, v tom horším vyhází celý kufr při hledání nějaké věci a nic neuklidí zpět. Do obou typů nepořádků se kontrola probíhající o polednách trefila v prvních dvou chatičkách... Co nám bylo platno, že tam strkáme malé děti, abychom je měli vícero na očích a měli krátkou cestu do jídelny.

Kontrolorky byly nemilosrdné a naše hlavní vedoucí si vyslechla přednášku na téma úklid a tato přednáška obsahovala i slova: "Děláte málo leteckých dnů. Kdybyste dětem chatičku víckrát vyházeli, tak si uklízet budou". To nás překvapilo, přestože letecké dny organizujeme...
Naštěstí jsme dostali 30 minut na nápravu a kontrola se mezitím šťárala v papírech a letos to zkoušela fakt dlouho, prošla snad 60 složek dětí a dospělých...

PS: Čtveřitý letecký den proběhl o den později...