Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

sobota 11. června 2011

Stávka dopravních odborů kontra vláda = hnus, velebnosti ....

Mám-li pro příští generace shrnout to, co se děje v posledních hodinách, pak mohu v podstatě zopakovat dvě slova z nadpisu článku: "Hnus velebnosti".

Mám-li jít popořádku, tak někdy ve středu už první odbory hlásili, že stávka bude v nejbližších dnech a na veřejnost začalo prosakovat, že stávka bude právě v pondělí 13. června. Na webu lze najít, že toto vyhlášení pak bylo provedeno i oficiálně, cituji: Podle odborářů DP stávku nahlásili 8. června v pět hodin ráno.

V čtvrtek a pátek s tím přišly další odborové svazy, připojovaly se další města, většina sice jen symbolicky... Ale současně také vznikl nebezpečný precedens, kdy člen vlády, ministr financí Miroslav Kalousek, podal v pátek odpoledne na městský soud v Praze žádost o prohlášení nelegálnosti stávky, ale na veřejnost se to nedostalo. Soud opravdu v pátek večer vydal tento příkaz, neb jak dotyčný přiznal, cinklo mu to do datové schránky. Prý v devět hodin večer. [MHD v Praze paralyzují blokády, bojí se Dvořák ředitel DP Prahy -lidovky.cz] [Stávka zastaví všechny vlaky i metro, ulice Prahy zatarasí horníci]

Mělo to jeden háček, rozhodnutí musí obdržet obě strany. Proto (dle novínářů z deníku Právo) vyvolal Mira Kalousků mimořádné jednání vlády s odbory na sobotu, které mu předseda vlády Petřík Nečasů svolal.
[Novinky: Stávku už nelze odvrátit tvrdí odbory, Kalousek věří, že šance je]

Dva předáci tam skutečně přišli a jaké bylo jejich překvapení, když je justiční stráž zastavila a předala jim obálku se zeleným pruhem s tímto rozhodnutím. (jakpak soud věděl, kdy a kde se jednání koná?) Každopádně, rozhodnutí je vykonatelné, je doručeno oboum stranám, byť se můžeme dohadovat, že to rozhodnutí má určité vady (někdo by řekl zdánlivé, ale tady nebudeme slovíčkařit)


Samozřejmě teď se nám názory rozcházejí, co právník to jiný názor, jako obvykle.

Takže krok první - Listina základních práv a svobod říká, že stávky ano a současně říká, že konkrétní typy, způsob vyhlašování atd. určí speciální zákon. Pak také říká, že některé obory stávkovat nesmí, ale to je pro náš spor nepodstatné.

Krok druhý - listina je díky Ústavě, což je náš nejvrchnější zákon, u nás platná, tudíž i stávkovat se smí, ať už by ten prováděcí zákon existoval, nebo ne

Krok třetí - zatím jediným zákonem, který stávku upravuje, je zákon o kolektivním vyjednávání 2/1991 Sb. na což se problém naší stávky nevztahuje. Nebo to snad je vyjednávání o Kolektivní smlouvě, když vláda jedná s odbory????

Krok čtvrtý - Z logiky věci, ale také z rozsudku Českého Nejvyššího soudu vyplývá, že: „Neexistence zákona, který by podle čl. 27 odst. 4 Listiny základních práv a svobod měl vymezit podmínky, za nichž je možné právo na stávku realizovat, neznamená, s výjimkou případů, na něž dopadá zákon č. 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání, negaci práva na stávku zaručeného ústavním zákonem.

Nebo-li pokud městský soud se opřel o zmiňovaný zákon, porušil rozhodnutí vrchního soudu, které dává jistý precedens nižším soudům, což je taky malér. Zdá se ale, že se soud otočil i na něčem jiném, čemu se říká "dobré mravy", neboli, že stávka (resp. konkrétní den stávky) byl vyhlášen pozdě - v pátek dopoledne a že nešlo minimalizovat ztráty, když stávka bude hned následující pracovní den (jenže jak píšu výše: Podle odborářů DP stávku nahlásili 8. června v pět hodin ráno. Někde nám vznikl časový paradox velebnosti. Nebo někdo lže)
"Soud dále rozhodl, že ohlášená stávka je v rozporu s dobrými mravy," řekl premiér Petr Nečas.
Poměrně nepřekvapivě mají stejný názor jako já i jiní, například právníci ČSSD.


Odbory v Praze couvají, stávka v pondělí zřejmě nebude tvrdí Aktuálně.CZ a pan ředitel dopravních podniků. Drsné tvrzení, tvrdím já, když se teprve teď jedná a bude se jednat zítra, z toho mlže být pěkná blamáž. A je jedno, jestli bude stávkovat 100 lidí nebo tisíc, dopravu to ovlivní tak jako tak. (totéž: Pražská MHD pojede v pondělí asi normálně [čt24] , Novinky: Stávka bude, ale zřejmě ne v pondělí)

Děsí mě ale jedna noticka, která proběhla v 19:27 v liště na televizním kanálu NEČAS: Navrhneme změny v právu na stávku

Tak to už je takříkajíc vrchol, velebnosti

Další texty


Rozhovor:

Odborový předák: Můžou přijít ještě masivnější akce, když nám vláda neustoupí  - Tato vláda nás vede do Řecka, když neustoupí budeme v protestech pokračovat....

Reakce politiků:

Milan Štěch, předseda Senátu (ČSSD):
"Považuji za velmi hrubou chybu, že člen vlády se ve věci stávky obrátil na soud," uvedl. Rozhodnutí soudu je podle něj chybné a neadekvátní, u občanů to podle něj sníží již tak nízkou důvěru v soudy. "Předpokládám, že odbory budou předběžné opatření respektovat," dodal ale s tím, že odpovědí by mohla být ještě razantnější akce.
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:
"Předběžné opatření, které zakazuje stávku odborových svazů, je nezákonné a odporuje judikatuře Nejvyššího i Ústavního soudu." Podle něj se na tuto stávku nevztahuje zákon o kolektivním vyjednávání, jak zdůvodnil své stanovisko soud, neboť nejde o stávku ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy. "Tato stávka je stávkou za prosazování jiných hospodářských a sociálních zájmů a požívá plné ústavních ochrany podle článku 27 odstavce 4 Listiny základních práv a svobod," myslí si Sobotka.
Michal Hašek, místopředseda ČSSD:
„Důrazně protestuji proti nedůstojnému, neserióznímu a pokoutnímu zacházení vlády s odboráři. V demokratické zemi není přípustné, aby premiér a ministr financí lákali jako pavouci odboráře do svých sítí."
"Souhlasím s tím, že se Nečasova vláda uchýlila k totalitním praktikám. Každému, komu záleží na osudu demokracie v naší zemi, nesmí být taková situace lhostejná. Nebo se také můžeme dočkat toho, že nám Nečasova vláda nakonec zakáže i myslet a říkat svůj názor,“
Vojtěch Filip, šéf KSČM:
"S právním názorem soudu, i když ho respektuji, nesouhlasím, a to dost zásadním způsobem."
Milan Urban, ČSSD:
"Stávka je legitimní nástroj v demokracii, ale musí mít splněny všechny právní náležitosti. Asi to proběhne a pak okolo toho poběží právní spory."
Karolína Peake, šéfka poslanců VV:
"Jsem pro to, aby vláda jednala s odbory, aby se zachovala podle toho předběžného opatření, ale aby také využila času k jednání s odbory, aby vše proběhlo v klidu a ne emotivně."
Online zpravodajství / Téma, kde také sleduji dění
Komentáře:


Fikce:

Jak jsem zablokoval odborového předáka, aneb, jak by to vypadalo, kdyby situace byla poněkud obrácená.