Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pátek 3. června 2011

H.V.

Nějak moc nechápu, co se kolem zpěvačky H.V. poslední dobou děje, jestli ty skandály co jsou kolem ní vyvolává ona, nebo její manažeromanžel M.M. a jestli je vyvolávají kvůli penězům nebo (v poslední době) ze zoufalství, aby se o H.V. vůbec veřejně psalo. (Zato chápu jednu věc, že jsem udělal blbost, že pro měsíc červen nemám vyhlášenou rubriku Blbnu,Blbneš, Blbneme, tohle by do ní jednoznačně patřilo)

Teď naposledy jistá jedna veřejnoprávní stanice jí nehraje a proto se vzteká a podává stížnosti na celý veřejnoprávní rozhlas. A ejhle, zbylé stanice veřejnoprávního rozhlasu ji hrají a kolik (je prý v desítce nejhranějších interpetů) !

Centrum.cz - Hej, víc mě rádio hrej, chtěla zpěvačka. Neuspěla
IDNES: H.V.: V rozhlase mě zakázala Tachecí. Ta se obvinění směje

Takže pojďme počítat - 27 písní denně, a když spočítáme veřejnoprávní stanice Českého rozhlasu a krajská vysílání budeme počítat pro každý kraj zvlášť, vyjde nám 21 stanic.(někde po webech co citovali alespoň kus  z této kauzy je psáno 22 stanic)

Důkaz:
  1. ČRo 1 - Radiožurnál
  2. ČRo 2 - Praha
  3. ČRo 3 - Vltava
  4. Český rozhlas 6
  5. ČRo Rádio Česko
  6. ČRo Leonardo
  7. ČRo D-dur
  8. ČRo Radio Wave
  9. ČRo Brno
  10. ČRo České Budějovice
  11. ČRo Hradec Králové
  12. ČRo Olomouc
  13. ČRo Ostrava
  14. ČRo Pardubice
  15. ČRo Plzeň
  16. ČRo Karlovy Vary
  17. ČRo Regina
  18. ČRo Region, Stč. kraj
  19. ČRo Region, Vysočina
  20. ČRo Sever
  21. ČRo Liberec
Když vynecháme stanice, kde se vysílá vážná hudba (2), kde je spíše mluvené slovo(1), kde se hraje pro mladé(1), a Radiožurnál, kde se hraje hudba z posledních X let - mám dojem že hrají devadesátá léta a novější (1) , což bohužel H.V. nepochopila, neboť ona už přeci jen není nejsoučasnější a většina jejích skladeb vznikala, zdánlivě zbyde 16 stanic proti 27 písním. 

Jenže všechny krajské stanice (mám je od čísla 9 po číslo 21) nevysílají 24 hodin denně svůj vlastní program, ale večer a v noci vysílají společně, takže jedna zahraná H.V. by sice zdánlivě zněla na dvanácti stanicích, ale ve skutečnosti je započítávána jako vysílání na stanici "ČRo 5" - což jsou kraje spojené dohromady )

Jak vidno, počtů na kterých by se shodli všichni se asi nedočkáme. Co ale zvedlo dost lidí ze židlí, byla jedna věta z oné stížnosti, kde zpěvačka hovoří, že mnohé její písně jsou součástí kulturního dědictví. Ha ! Sám si určit co z mé tvorby patří do národního kulturního dědictví, to vyžaduje hodně silný žaludek a hlavně, jak si přečtete v rozhovoru s H.V., zjistíte, že některé jmenované písničky byly nazpívány dříve, než je zpívala ona.

H.V. o zaslané stížnosti: Nechvástám se, ale hrát by mě měli

Čerpám tu hodně z IDNEsu, a tak odkážu i na jejich glosu: GLOSA: Stížnost H.V. je na houby, ale otevřela téma hodnot, která rozhodně stojí za přečtení

H.V. nepochopila ještě jednu věc - rádio tu není pro umělce, aby si na tantiémách udělali z rozhlasu dojnou krávu, nýbrž je tu pro posluchače a ti se pro Radiožurnál vyslovili za to, že je H.V. ohraná. Věřím tomu, že to tak bylo, její zpěv o malovaném džbánku jsem v mládí z rádia slýchával tolikrát, že už prostě nemohu. Zahrát mi ho na Radiožurnálu, který také poslouchám krom komerčních stanic, tak tam napíšu něco ošklivého...

PS: proběhněte si i diskuzi k tomuto poslednímu odkazu, najdete tam věci, se kterými se ztotožníte (tedy pokud alespoň částečně souhlasíte s tím, co jsem tu poměrně v rychlosti zplodil.