Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pátek 3. června 2011

Požár v muničním skladu (2.)

Ráno jsem zachytil zprávu o výbuších v muničním skladu v Rusku. Potěšilo mě, že jsem zachytil zprávu dříve, než třeba servery Novinky a Idnes.

Pořadí tedy bylo
Video natočené na mobil - vzdálené výbuchy


Úřady vyloučily, že by to byl cílený útok, v ruských zprávách ráno chvilenku poukazovali novináři na to, že to zřejmě způsobil nedopalek cigarety - teď odpoledne to potvrzuje teletext české televize na straně 139.

Ony muniční sklady (má jich být 18 + 150 okolních budov) měly obsahovat munici určenou k likvidaci a mělo jich být až 10000 vagonů. Skóre zabitých je na nule, což je neuvěřitelné štěstí, byť nějaká 75-letá stařenka zemřela na infarkt a s ní ještě někdo (jsou dva, blíž se mi to nepodařilo dohledat Druhým je 70-letý muž). Zraněných má být 55 (číslo se průběžně přizvedává), 23 hospitalizovaných, dva nezvěstní vojáci. Měla by vybuchovat jen dělostřelecká munice, ale problémem může být raketová munice, která je zřejmě ve sklepních prostorách.

Ráno jsem psal o zóně 10km, která se evakuuje, s tím, že 20km je nepravdivá informace. Teď s ní operuje ruský server VESTI, jako by to byla pravda a s ní i počet evakuovaných nastaveným na skore 33 tisíc lidí. Jak se ale zdá podle posledního vývoje, polovina lidí se již opravdu směla vrátit a požár se podařilo lokalizovat.

Zpravodajství Vesti.Ru v 15 hodin našeho času už ukazuje, že výbuchy prakticky nejsou...