Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pondělí 29. listopadu 2010

Aktuálně: Sněhová kalamita

Pondělí ráno, Most ulice Pod Širokým vrchem
Při ranním pohledu v šest hodin z okna pokoje mi bylo jasné, že bude problém s přepravou MHD autobusy, tak jako prakticky vždy. To, že pod mými okny jezdí jen jedna autobusová linka má tu výhodu, že když vidím jet autobus směrem na konečnou, mám 95% jistotu, že ten samý bus pojede do 20 minut zpět, (tedy pokud se dokáže otočit dole na kruháku a vydrápat se vzhůru do poměrně prudkého byť krátkého kopce). Jenže já ho jet dolů neviděl.

A tak jsem se vydal na kilometrovou pouť do města (cestou jsem vyfotil tuto fotografii) abych se dostal k jiným dvěma autobusovým linkám, případně přidal ještě cca 500 metrů k zastávce třetí linky.

Nakonec jsem jel tou původní linkou, přijela jako první, a na dvou kilometrech trasy nachytal řidič MHD 2 minuty zpoždění...

Sněhové kalamity hodnotím stupni 1-5 podle stavu upravenosti silnice k nemocnici z jedné strany (té naší) a následně podle kvality sjezdu od nemocnice z mostu, který navíc vede z kopce a polovině kopce je zatáčka doleva.

  1. Všechny linky jezdí, ale není to divoká jízda
  2. Všechno jezdí, ale busy se zpožďují, sjezd u nemocnice na mostě se jezdí krokem
  3. Objevují se výpadky jednotlivých spojů, řidiči mají problém vyjet ze zastávek v kopci, zatáčky se jezdí se smykem
  4. Nejezdí komplet některé linky, jiné linky jsou přeplněné,  začínají vypadávat i tramvaje
  5. Nejezdí nic, nahodile se objeví autobus s řidičem, jenž má štěstí a statečné srdce
Dnes ráno to tedy byla "jen" dvojka, cesta k nemocnici byla slušně v našem směru prohrnuta, ale před námi jel kloubový autobus a ti mají ve sjezdu problém, že by je předjela zadní část, takže jel dolů krokem a oprávněně - úplně dole v křižovatce mu to podjelo.

Každopádně kolegyně, která jela z hor, řekla: "U nás stíhají. V Litvínově stíhají. Jenom tady silničáři nezvládají !!". No, uvidíme v dalších dnech...

Jiná kolegyně mi těsně před zveřejněním příspěvku naznačila, že u nich se už do kopce nevyhrabal ani sypač, ani autobus, takže bych si měl poopravit hodnocení kalamity. A měl jsem štěstí, tímhle místem projíždí i má linka, byť je to přesně druhá strana této linky :-)