Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pondělí 6. prosince 2010

Wikileaks (1.)

Dnešní dění kolem Wikileaks bylo z počátku takové vlažné, zaujaly mě čtyři články či odkazy.
To až ta poslední, pátá - WikiLeaks zašel ještě dál, zveřejnil seznam vhodných cílů pro teroristy [idnes] - mě dost rozčísla a nejen mě. Někdo Wikileaks omlouvá tím, že v onom seznamu jsou ona místa pouze vyjmenována a to bez bližších adres, ale ty si každý může zjistit jinak [Britské listy]. Prostě je tohle zveřejnění blbost, i když na druhouz stranu ukazuje, na čem všem je USA závislé z jiných zemí.

Každopádně mě osobně to poněkud znechutilo a nechce se mi podporovat Wikileaks jako takovou, ale některé projekty, které tato aférka vynáší na povrch mě zaujaly. Přestávám se divit, že někdo dá pokyn k blokaci některého serveru, či dokonce vlastník nějakého serveru blokne výsledky - teď naposledy Twitter.

(Twitter is censoring the discussion of #Wikileaks | safety first)

Dost lidí se čertilo, že společnost EasyDNS, prapůvodní správce domény Wikileaks ji odstřihla od netu. Teď se objevil článek, který toto vysvětluje.(easyDNS added to Wikileaks.ch DNS delegation » blog.easydns.org - Happenings and observations) Stručně: Firma easyDNS čelila velmi sofistikovanému DDoS útoku. Způsob, kterým byl útok proveden nasvědčuje tomu, ze se jednalo o typ útoku, který je spíše prováděn vůči korporátním nebo státním serverům. easyDNS nemohla čelit přesile a proto Wikileaks.org vypnula.


Já sám doma používám OpenDns, což je náhrada za servery, jenž mohou být v daném státě postiženy nějakou filtrací. Obdobně funguje i Google DNS.

(Pro používání Google DNS služeb stačí nastavit jako váš DNS server adresy 8.8.8.8 a 8.8.4.4, Pro OpenDNS pak 208.67.222.222 a 208.67.220.220, povídání okolo třeba zde: Google nabízí veřejné DNS pro "rychlejší internet" - Lupa.cz)

Další alternativou je strčit si servery mimo oficiální DNS , např sem: http://www.opennicproject.org/ problémem pak ale je to, že se na váš server nedostane obyčejný uživatel počítače...
Už od školy nám vštěpovali do hlavy, že internet je decentralizovaná síť a že neexistuje žádný bod, který by s sebou vzal při výpadku celou síť. Bohužel to už tenkrát nebyla tak úplně pravda a nyní je to navíc aktuální. Vláda USA poprvé v historii zabavila někomu doménu. A proč? Obsah byl nepohodlný
Říká perex článku: USA chtějí rušit nepohodlné domény – odpovědí je P2P DNS

My hloubaví můžeme přemýšlet spolu se článkem, jenž má onu otázku přímo v nadpisu: WikiLeaks - odhalení nebo drby ?