Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 5. prosince 2010

Wikileaks - co kdy kde jak?

Po reakcích od svého okolí na svůj předchozí post jsem se rozhodl napsat nějaké to pokračování a pokusit se odpovědět na několikero otázek, navíc, když můj článek ze včera začíná být zastaralý.


Wikileaks je server, který vznikl s úmyslem zveřejňovat různé utajované dokumenty vlád, organizací atd., které by měly odhalovat utajovanou pravdu a zároveň bránit svůj zdroj před zveřejněním. Já osobně jsem se k serveru dostal někdy po 5. dubnu 2010, kdy se objevila videa z Íráku, jenž ukázala zabití civilistů ...

Na České wikipedii si je možné dohledat popis předchozích úniky i těch následujících, včetně onoho posledního, ale ten poslední únik byl pro mnohé takzvaná poslední kapka - Světlo světa má postupně spatřit cca 250 tisíc tajných dokumentů z okruhu americké diplomacie. Pochopitelně se to USA nelíbí, protože mezi nimi jsou i nelichotivá hodnocení politiků z jiných zemí, což by mohlo vést k ochlazení diplomatických vztahů a kdesi cosi dalšího. Co všechno v dokumentech může být se my obyčejní smrtelníci dozvíme až bůhví kdy, protože od 28.listopadu doteď je na wikileaks přesně 842 dokumentů.

Zde totiž začala ona anabáze, kdy server www.wikileaks.org přišel nejprve o svojí jmennou doménu (o pár desítek hodin dříve byl nedostupný - zřejmě tzv DoS útok), a když se včera založily ony další jména o kterých jsem psal ve svém včerejším postu, tak už teď některé z nich nefungují. Otázka je proč, ale pokud budeme předpokládat, že byly zaplaceny, pak se najde jen málo důvodů proč mohly být zrušeny. Bojí se společnosti provozující DNS, nebo se bojí společnosti jenž zpřístupňují prostor, a bojí se jen možného útoku nebo skutečného? Je to útok typu "přijdete o zakázky? Nebo snad byly porušeny podmínky oněch poskytovatelů?

Dnes existuje několik desítek zrcadel wikileaks (nebo jen DNS záznamů - nezkoumal jsem to podrobně kousek po kousku), které jsou víceméně aktualizované, ale i seznamy zrcadel nejsou plně aktuální:

Seznam zrcadel: 
Pokud si troufnete, můžete svůj server otevřít pracovníkům wikileaks a zařídit si vlastní zrcadlo na svém webu, stačí se přihlásit zde: http://213.251.145.96/mass-mirror.html. V čechách to udělalo už pár lidí i organizací. Kompletní kopie, které jsem ověřoval:
Když se vrátím k anabázi serveru wikileaks, tak situace se má až takto:
The censorship vs. free speech battle is escalating. This week has seen Amazon, Tableau, EveryDNS and PayPal dropping WikiLeaks services in quick succession, DDoS attacks that caused the site to go offline multiple times, and mounting political pressure from the US (2), Australian and French governments.
Cite from // Zdroj: http://wlcentral.org/node/506

Neboli nejenže se data stěhují od poskytovatelů k poskytovateli, a DNS záznamy taktéž putují, již není možné  používat platební prostředek, čímž se situace ztěžuje. O rušení občanství zakladateli wikileaks a náznaků vydání do USA nemluvě.....

Reakce světa na zveřejnění amerických diplomatických depeší na serveru Wikileaks:
  • Íránský prezident Mahmúd Ahmadinežád tvrdí, že Amerika své diplomatické depeše zveřejnila záměrně.
  • Čelní američtí politikové na WikiLeaks zuřivě útočí. Americký republikánský senátor Peter King, předseda bezpečnostního výboru americké Sněmovny reprezentantů, konstatoval, že WikiLeaks by měly být považovány za teroristickou organizaci. Senátor Joseph Lieberman, předseda bezpečnostního výboru Senátu, tvrdí, že prozrazení diplomatických depeší ohrožuje životy. Jiní američtí představitelé žádají popravu zakladatele Wikileaks či žádají o uspořádání stejného honu na zakladatele wikileks jako na představitele AlKajdy [více např. zde: http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/218336-palinova-chce-stihat-spicky-wikileaks-stejne-jako-vudce-al-kaidy.html]
  • Nový velvyslanec Washingtonu v Pákistánu Cameron Munter se v novinovém článku za prozrazené depeše víceméně omluvil. "Samozřejmě i pevné přátelství má své krize."
  • OSN důrazně upozornila Spojené státy, že OSN má být nedotknutelná, poté, co ze zveřejněných diplomatických depeší vyplynulo, že americkým diplomatům bylo přikázáno, aby špehovali vedoucí představitele OSN.
  • Austrálie zahájila vyšetřování WikiLeaks, Čína nařídila čínským médiím, aby o zveřejnění amerických diplomatických depeší neinformovala a Británie tvrdí, že prozrazené diplomatické depeše ohrozily bezpečnost státu.
Hodně zpráv o Wikileaks mají v češtině "Britské listy" stačí si vylistovat články od 28.listopadu, v každém dni je alespoň jeden - vyjímám z mnoha tento: Američtí diplomaté provádějí systematickou špionáž proti nepřátelským i spojeneckým zemím

Reakce čechů jsou různé a jako obvykle i sarkastické. Zaznamenal jsem i "Co je to wikileaks?" - u staré babičky pochopitelné, u člověka řvoucí "svoboda slova" překvapující, u dalších lidí z počítačové branže někdy očekávatelné, někdy podivné ....
  • PayPal zmrazil konto WikiLeaks. Teď je na řadě Facebook: zruší jejich fan page a přestanou existovat..
  • Popravdě? Stovky tisíc blábolů co zveřejnilo WikiLeaks mě nepřekvapilo ani nezajímá. Já chci ty UFO files, ..........
  • ...ale tak trochu ukazuje celá ta záležitost pravou tvář světa. Z těch 250000 dokumentů není ani jeden jediný o prof. Dr.h.c (43 x) ing. Václavu Klausovi CSc, nejdůležitějším člověku naší galaxie a aktuálním řediteli zeměkoule. Ani jeden jediný!
Ale když už jsem zmínil čechy, musím zmínit i dvě již známé depeše o české republice. První z nich oznamuje změnu obranné politiky, tzn, že radar v Brdech bude nepotřebný (http://213.251.145.96/cable/2009/09/09STATE96550.html) a že budeme dle některých českých představitelů strategicky spolupracovat s USA, ať má tato spolupráce jakoukoliv formu (http://213.251.145.96/cable/2009/10/09PRAGUE589.html). Pár lidí toto nazývá slovy "lezeme USA do řitě"

A tohle v téhle aféře považuji za nejdůležitější - Ačkoliv WikiLeaks tvoří tým mnoha lidí, Assange je jeho jedinou veřejnou tváří a média často celé WikiLeaks ztotožňují právě a pouze s ním. Této skutečnosti se zřejmě snaží využít americké a s nimi spolupracující úřady, jež se pokouší diskreditací jeho osoby zdiskreditovat WikiLeaks jako takový a odvést pozornost od informací, které postupně zveřejňují.


UPDATE 23:59 - už jsem pochopil narážku na UFO :-)