Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

čtvrtek 9. prosince 2010

Wikileaks (4.)

William Dove. Wikileaks vs Climategate: Climategate wins hands down, International Business Times 29. listopad 2010. 

W. Dove ve svém článku píše: „Podařilo se jim upoutat pozornost, to bezpochyby. Ale co jsme se vlastně dozvěděli? Máme nyní potvrzeno, že arabské státy nemají moc radost z íránského jaderného programu. Že Turecko až příliš koketuje s islámem, že Kim Čong Il je divný, že Silvio Berlusconi je plejboj a že ruská vláda má kontakty na mafii nebo že členové britské královské rodiny někdy udělají „nevhodné“ poznámky o cizincích.
Nechci, aby to vyznělo cynicky, ale tohle všechno snad už dávno víme, ne? Tak to vypadá, že příštím sólokaprem Wikileaks nejspíše bude zveřejnění tajných vatikánských archivů, které odhalí, že papež je nakonec přecejen doopravdy katolík.“
Naproti tomu o Climategate masmédia nenapsala prakticky nic. Přitom šlo o největší vědeckou aféru naší generace – daleko větší, než byla aféra korejského vědce U Sok-hwanga, který falšoval výzkum klonování. Ale o tomto Korejci se psalo, o Climategate ne.
Kvůli aféře Climategate zkrachovala uhlíková burza v Chicagu (CCX), v které měl prsty Strong, Pachauri i Al Gore a Obama. Kvůli této aféře se zřídilo asi pět vyšetřovacích(?) komisí. I vlivem Climategate už vlády nejsou ochotny prodloužit Kjótský protokol. Climategate se týká plánů na uhlíkovou daň, což je možná největší zvýšení daní, jaké jsme kdy viděli. A zpochybňuje, zda toto zvýšení má nějaký rozumný účel.
Přesto média o Climategate nepsala. O Wikileaks ano.