Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 23. září 2012

Bootovací USB s instalací Windows

Už bůhví kolik let přeinstalovávám počítače a tu a ta m se potýkám s problémem, že potřebuji udělat reinstalaci z CD nebo DVD a vyhořím na nějaký problém, typicky na to, že stroj odmítne nabootovat, anebo nabootuje, ale čte disk s chybami.

Bootovací Flash disk je velmi dobré řešení, jen právě ta operace jak udělat z Flash disku disk bootovací je docela problém. Obvykle jsem na to sháněl speciální programy, ale stačí mít funkční Windows na jiném počítači - já to odzkoušel na Windows7 Professional 32bit.
  1. Připojme Flash disk k počítači a pokud na něm je něco důležitého tak si to odzálohujme, neboť další operace s flash diskem jej totálně smaže. Pokud se nám po připojení flash disku otevřelo nějaké okénko, je nutno je uzavřít.
  2. Spustíme si Dosovský příkazový řádek, ale tak, abychom jej spoustili se zvýšenými oprávněními (Spustit jako správce)
  3. spustíme příkaz DISKPART a počkáme pár vteřin, než naskočí výzva DISKPART> za níž se rozbliká kurzor
  4. spustíme příkaz LIST DISK, který nám vypíše všechny disky jenž v systému jsou. Jeden z nich bude mít velikost našeho flashdisku. Před jeho jménem bude číslo, to si zapamatujeme pro použití v následujícím pokynu
  5. Spustíme příkaz SELECT DISK 1, kde číslice na konci příkazu je naše číslo zjištěně v předchozím kroku.
  6. Další příkazy:
    CLEAN
    CREATE PARTITION PRIMARY
    SELECT PARTITION 1
    ACTIVE
    FORMAT FS=NTFS QUICK
    ASSIGN
    EXIT
  7. Nyní je potřeba udělat nastavení bootovatelnosti z USB. Vložme proto CD/DVD s instalací Windows do mechaniky a přepněme se v příkazovém řádku dovnitř adresáře. Musíme znát písmenko disku, pod níž máme přiřazenu mechaniku CD/DVD. V našem návodu bude písmeno D: představovat mechaniku CD/DVD a písmenko E: náš USB disk (pozor, mohlo se mu po předchozím příkazu ASSIGN přiřadit jiné písmenko než obvykle), proto napíšeme následující posloupnost příkazů:
    D:
    CD BOOT
    BOOTSECT /nt60 E:
  8. Teď už je pouze potřeba kopírovat všechny soubory a adresáře z CD/DVD na Flash disk. V příkazovém řádku to jde udělat také a to následujícím příkazem
    XCOPY D:\*.* E: /E
    (pozor, to poslední E v příkazu je parametr)
Tož, snad vám to bude také fungovat :-)