Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pátek 14. září 2012

Prohibice v Česku? Už ano ...

Už asi čtrnáct dnů se objevují zprávy o tom, kterak na Ostravsku a (kupodivu i) na Příbramsku se jednotky kusů lidí otrávily nějakým špatným alkoholem, pravděpodobně značným přebytkem metanolu, dokonce se objevila teorie, že někdo zfalšoval etikety a místo ethanolu použil k výrobě rovnou metanol.

V tuto chvíli vypadaly navrhovaná opatření vlády dost divně
- vyjímečný stav
- zákaz prodeje veškerého alkoholu
- ohromné kontroly a policejní akce na nelegální výrobny.

U posledního bodu se zastavím - problém se nelegálními výrobnami je už dobře 8 let, ale nezaznamenal jsem, že by se proti nim, až doteď, nějak účinně bojovalo. Dokonce se odvážím říci, že podle ohlasu v médiích prakticky vůbec...

Pak někoho napadlo prozkoumat i nějaká úmrtí do zpětna a najednou číslo vyskočilo nad deset lidí a to už vypadalo vážně a protože pár lidí tvrdilo, že si dávali čepovaný alkohol u stánků, zakázal se prodej alkoholu ve stáncích s koncentrací alkoholu nad 30% a že tento alkohol pili Ostravští dělníci při cestě do/z práce. To bylo 12. září 2012

V tu chvíli jsem viděl reakci na facebooku na stránkách jedné z firem, zabývajícím se pálením pro občany (typicky pálení z ovoce), která se rozčilovala nad "megalomanským" rozhazováním peněz kvůli pár lidem pijících u stánků a že kvalitní alkohol kvůli různým daním a poplatkům musí stád nad 100Kč, že vše ostatní levnější je značně podezřelé. (Reakci dodám v pondělí večer, mám ji na notebooku co je teď v opravě, na FB ji už nemůžu najít). Hlavně problém, že tyto palírny pracují s ovoce, kde se metanol prakticky nevyskytuje, někteří lidi nevědí či netuší, přitom mnohé palírny nabízí uživatelům možnost být při pálení vlastního voce.

Bohužel, už v té době se objevovaly zprávy , že takto špatný alkohol se už prodává v kamenných obchodech se sfalšovanou etiketou a skore se před pár dny zastvalilo na 18 mrtvých a 28 dalších hospitalizovaných.

Náhoda tomu chtěla, že se metanolem otrávil chlap v Praze a bum ho - zákaz prodeje všude a nad 20% od 19-té hodiny. Byl jsem v té době na večeři v našem městě a tam se to tak rychle neprojevilo, narozdíl od podniků, kde jim hrály zprávy ČT a alkohol sbalili už v 19:05
Na mém Facebooku jsem kupodivu zaznamenal jen mírné reakce.
  • No nevím. Prohibice nutně znamená silné oživení černého trhu. To se mně osobně moc nelíbí.
  • Facebook - National geografic - fotoalbum Prohibice
  • "Česká vláda se opravdu rozhodla čelit distribuci nebezpečného nelegálního alkoholu tím, že zavede prohibici – nejslavnější způsob, jak povzbudit distribuci nelegálního alkoholu." (MovieZone)
  • Dokud byli otrávení na Moravě, tak nic. Ale první případ v Praze a najednou prohibice.
Vyplatí se sledovat IDNES - seiál Otrava Methyalkoholem

Update 15.9.2012


Hláška z internetu o prodejně jednoho nadnárodního řetězce:

"Nařízení mi přijde nesmyslné. Chápu, že plošný zákaz prodeje má ukázat, že vláda bere situaci vážně, ale podle mě to je zbytečné. Nebezpečný alkohol by měly úřady najít při kontorolách a ne zakazovat prodávat všem. Tady určitě žádný metanol neprodávali."