Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

čtvrtek 6. září 2012

Shrnutí uplynulého týdne (34.)

Probuzení v pondělí ráno bylo drsné, pobočka F* hlásila, že nemá konektivitu do centra. Rychlá diagnostika to potvrdila, nahlásil jsem to do centra a vyčkával. Když zavolala pobočka P* se stejným problémem, bral jsem to jako kolorit a pochopil, že má potíže centrum a nikoliv pobočky P* a F* , tudíž bych nemusel dělat nic dalšího, jen čekat. Jen mi nešlo na rozum, že  pobočky F* mi volali z nějakého soukromého telefonu. Rozjel jsem se proto na pobočku F* to vizuelně zkontrolovat.

A udělal jsem dobře, neboť pobočce P* při vší té mizerii po té lince fungovaly alespoň telefony, ale na F* ani ťuk. Modem od O2 na oné pevné lince blikal "rozbitě". Protože s tím nesmím nic jiného dělat než restartovat a případně nahlásit výše, což jsem i udělal. Samozřejmě jsem musel prorazit ohradu nepochopení, protože bylo nutné vysvětlit, že výpadek na vyšší komunikační vrstvě, což se dělo v centru, nemůže rozhodit modem komunikující na nižší vrstvě, ale povedlo se, úderem 8:30 bylo vše nahlášeno na správné firmy.

Bohužel, centralizace nepostihuje nejen nás, ale i O2, takže technik z Prahy dorazil ve 14 hodin, načež se ve 14:15 rozjela komunikace všude, jen ne na F*. Očekávatelně. Poruchu začal hledat od nás, očekávajíc údajně, že nám nejde jen napájení.... Pochopitelně chyba byla na ústředně O2, (údajně) spálený port. Děvčatům na F* tím pádem zbyla jen 1 hodina z deseti, kdy mohly pracovat. Jakžtakž, protože ještě vše nefungovalo dokonale.

Úterý a ... repríza problému, opět nejelo centrum. Podle všeho to samé - klimatizace nefunguje a je jedno, jestli zdechla ta samá, nebo pro změnu ta "na serverovém zrcadle"...

Když to sečtu, v pondělí a v úterý v součtu 15 hodin bez možnosti pracovat a to v celé republice, i to je daň centralizace.

Středa - na každého jednou dojde. V 8:00 jsem zaslechl v mé serverovně zaškrundat klimatizaci, pak zacrčela voda, kterou klimatizace v předchozích 30 minutách stáhla ze vzduchu a pak už mi navhly ponožky. Hned bylo celý den co dělat, kvůli jedné pitomé díře v hadici, která čerstvě musela vzniknout někdy v noci. Každopádně jsem nevěřil, kolik vlhkosti se v serverovně za poslední dva dny (a dvě hoďky, co jsem sušil koberce a větral průvanem) dokázalo nasbírat, protože když už zase klimatizace běžela, tak za 3 hodiny byl plný desetilitrový kýbl, pak jsem vodu opět přesměroval do odtoku.

Čtvrtek - za posledních 14 dnů se mi sešlo už pět počítačů, jejichž stav Windows byl alarmující, takže jsem dělal rychlé reinstalace, hezky ručně, abych měl pod kontrolou to, co na disku vznikne, děvčata mezitím mají na stolech postarší počítače, co již byly vyřazeny, ale roli náhradního počítače "na chvilku" plní dobře.

Pátek - To, co se řešilo v předchozím shrnutí s kolegou ajťákem se teď řešilo na našem krajském ředitelství - kdosi si pustil hubu na špacír - no tedy hubu, na facebooku spíš prsty - a napsal o jednom našem zákazníkovi, že je to [cenzored] a byl kýmsi prásknut - výpověď je jistá, poškození jména společnosti. A jako by to nebylo málo, podobnou bonzačku máme i na pobočce P*....

Každý z nás si potřebuje trošku občas ulevit a pokud to udělá v uzavřeném kruhu svých kolegů, tak to je snad, probůh, ještě přijatelné, když to neslyší někdo nepatřičný. Přesto se už jeden případ od nás řešil až na ředitelství. Pro naši kolegyni (tu ulevující si) to dopadlo dobře...

Zbytek pátku, sobotu a neděli jsem si užíval se všemi svými sestrami :-)