Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 23. září 2012

Prohibice v česku (3.)

Otázka na primáře oddělení závislostí psychiatrické léčebny v Bohnicích Karla Nešpora.

"HN: Proč se ale obecně pije stále víc a víc?

Na vzestupu spotřeby mají zásadní podíl výrobci a prodejci masivní reklamou a také všechny polistopadové vlády. Jejich přístup k problému s alkoholem byl, mírně řečeno, málo prozíravý. Je tu jedna zcela absurdní věc, která nemá ve světě obdoby: Pivo je u nás levnější než běžné nealkoholické nápoje. Alkohol je u nás extrémně levný a to je ekonomicky mimořádně iracionální.

Někdo může tvrdit, že pokud se pije víc, má stát prospěch ze spotřební daně. Jenže to je jen okamžitý prospěch. Americká vládní instituce NIAAA, zabývající se problematikou zneužívání alkoholu spočítala, že za dolar, který americká ekonomika získá na daních z alkoholu, vydá na kompenzaci následků dolary dva. Nikoli převážně za léčení závislých, ani za zdravotní škody jako léčení cirhózy jater nebo alkoholové demence, ale za nižší produktivitu práce alkoholizovaného obyvatelstva.

Pokud se například někdo zabije ve třiceti letech pod vlivem alkoholu v autě, je to obrovská ekonomická ztráta. A jestli je někdo těžce zraněn při hospodské rvačce, platí totéž."

koluje na facebooku, původní zdroj zřejmě Hospodářské noviny