Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

sobota 13. srpna 2011

Vypálené obce

Opět se vracím v čase, tentokrát ke článku ze 13. července na serveru Idnes, (Z lidí zbylo jen spálené maso. Nacisté vyhladili i českou ves ve Volyni), tentokrát jen malou vzpomínkou na to, jak se vyučovalo v dobách socialismu o druhé světové válce.

Nezažil jsem doby, o kterých mi bylo vyprávěno staršími občany (typická hláška byla, že celé Československo osvobodila pouze a jedině Rudá armáda), za mé školní docházky se pouze "zkracovalo". A tak třeba o období Heydrichiády jsem věděl jen to, že byl kýmsi spáchán atentát (z filmů pak jména atentátníků), následně nacisté řádili a vypálili obec Lidice. O té jsme věděli i nějaké ty detaily, kdežto o druhé vypálené obce jsme věděli jen " ... a druhou vypálenou obcí byla obec Ležáky". Zmínka o tom, že válka byla krutá a likvidace lidí v dalších obcích pokračovala i poté, už nebyla žádná. Natožpak o obcích v zahraničí,kde žili češi a kde se dělo totéž (Český Malín)

Ostatně to, jak se vyvíjela tvorba pietních míst Lidice a Ležáky, která obec byla obnovena a která ne,vypovídá o různých politických cílech a tlacích doby po roce 1945, ale to by byla jiná pohádka. Každopádně já až na základě toho článku na Idnes zjistil, že obec Ležáky je v Pardubickém kraji asi tak 30 km od místa, kam jezdím na letní dětský tábor jako vedoucí...
Kromě známých případů Lidic a Ležáků nacisté vyvraždili a srovnali se zemí i další české obce a osady. K několika případům došlo na jaře 1945 na samém sklonku války. Záminkou k masakrům většinou byla podpora partyzánů. V Ploštině na Valašsku Němci 19. dubna postříleli a zaživa upálili 24 obyvatel. O čtyři dny později v nedalekém Prlově upálili 16 lidí, 3 pověsili a 2 zastřelili. Zavražděni byli ti, kdo pomohli zběhům-provokatérům. V Zákřově na Olomoucku Němci 20. dubna zavraždili 19 mužů. V Javoříčku na Litovelsku 5. května komando SS zabilo 38 lidí. 
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/z-lidi-zbylo-jen-spalene-maso-naciste-vyhladili-i-ceskou-ves-ve-volyni-1kv-/domaci.aspx?c=A110711_144939_domaci_jj