Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pátek 12. srpna 2011

ADM a ADMX soubory. Jak je vytvořit?


Rešení “politiky” za pomoci “Group Policy”, jenž není standartně podporována


Čas od času narazíte na problém, kdy pomocí Group Policy potřebujete rozdistribuovat nějaké nastavení, které ale standartně Group Policy Editor za pomocí ADM nebo ADMX souborů nepodporuje. Často pak narazíte na řešení ve stylu jedné věty: “V případě potřeby si vytvořte vlastní ADM soubor s potřebnými nastaveními.” Ale jak na to, to už v tom článku napsané není.

Využijeme proto znalosti, že politiky se zapisují do registrů, čili nám stačí zjistit, co potřebujeme zapsat a kam. V tom asi problém není :-)

REG na ADM (Reg2ADM)

Na internetu se nechají najít různé převodníky REG2ADM, prozkoušel jsem dva, oba dva jsou tzv. klikací.

Obě pracují stejně - nechají si načíst REG soubor (resp. u první utilitky vkopírovat pomocí Copy+Paste), abychom si pak z jednoho jejich oken (u druhé utility po spuštění akce Create Template) vykopírovali výsledný text, jenž pak vložíme do našeho nového ADM souboru. ADM soubor je textový soubor, není tedy problém provést editaci...

Samozřejmě, takto vygenerovaný soubor je poměrně holý a nejsou v něm nápovědní texty …

Struktura ADM souboru je částečně popsána zde: http://support.microsoft.com/kb/225087/en-us

REG na ADMX (Reg2ADMX)

Pro převod REG souboru do ADMX souborů se jeví jako nejlepší utilitka, jenž pro Microsoftí komunitu vymyslel jistý španělsky mluvící uživatel a jenž je Microsoftem prozkoušena a uložena na Technetu. Je to commandline utilita
I zde je vygenerovaný soubor holý bez nápovědních textů...

Je nutno ADM soubory vytvářet?


Ne není, je totiž poměrně pravděpodobné, že jej někdo již vytvořil. Já potřeboval ADM soubor pro Adobe Reader a tak dlouho jsem "mučil" Google Search, až jsem vhodnou kombinací synonym našel potřebné.

http://turboninjas.com/A9adm/AdobeAcrobat&Reader9.adm