Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

sobota 3. července 2010

den Elektřinový, noc Zubní

Je to červený a bolej z toho zuby?
Cihla


IDNES: Rakouští lékaři amputovali ženě zdravou nohu, pak jí uřízli i tu druhou


Sleduji obden blog kamarádky (jednou za uherský rok tam i přispěju) a po mém čtvrtku, pátku a části soboty bych mohl celkem úspěšně konstatovat, že občas žijeme podobné osudy. Oba jsme se střetli s elektřinou a se zdravotnictvím, byť každý trošku jinak. Kamarádčin zápis: Projekt 365 - den 182 - Elektřinový ...

Mě problém "elektrický" začal ve středu takovou drobnou epizodkou na pobočce v budově M*, kde má můj zaměstnavatel pronajatu šestinu patra. Zašel za mnou "místní" elektrikář a jeho první slova byla, že jde za mnou "dost neoficiálně" a že si dělá průzkum. V našem patře prý stoupla spotřeba o 25% a on že neví proč (díky tomu ale dochází k problémům s napájením). Udělal jsem si jednoduchý propočet a vyšlo mi, že 25% ze sedmdesáti kanceláří je nějakých 18 (máme jich pronajmuto méně), druhý propočet s megawatthodinami mi vyšel, že u nás by muselo jet nepřetržitě dvojnásobně víc kopírek, než máme zabudované.

Nahlas jsem elektrikářovi neřekl z těchto propočtů nic a zeptal se, proti jakému období porovnává současnou spotřebu, abych mu následně mohl říci, že u nás v daném období nepřibylo v našich kancelářích nic, maximálně se měnil kus za kus...

Odpoledne náhle vyšel příkaz uklidit z kanceláří spotřebiče, jenž nejsou oficiálně v majetku naší firmy, ale překvapivě byl vydán pro jinou pobočku, kde jsme také v nájmu a hned tam vyrazila delegace z nejvyššího vedení. Co tam mohli vykoukat, to netuším, ale z vyprávění kolegyň jsem pochopil, že spotřeba elektřiny narostla tak, že by se musely teď na jaře a v létě cítit tak zimomřivě, že by si všechny přitápěly přímotopy. A po nich tahle manažerská kontrola šla a nemohla pochopit, že si o tuhle zimu a jaro pouze jediná z nich půjčovala od majitele objektu přímotop a jen po nějakou "krizovou dobu".

To byla středa. Ve čtvrtek se nedělo skorem nic, kromě toho, že si mě našel můj vyšší šéf a sdělil mi, že si mám na nejbližší středu zpřeházet program, že hned z rána se pojede na tu druhou pobočku, že se vypne celý barák, budou se nahazovat jednotlivé okruhy a bude se měřit spotřeba... Jediná další příhoda byla o "VIP WC", ale tu si nechám na jiný blogpost ...

V pátek jsem si na tuhle druhou pobočku zajel a zjistil, že hlavní rozvodná skříň je nezamčená a tak jsem si udělal vlastní pokus, zvlášť když jsem nalezl několikery hodiny (hlavní a pak pobočné pro určité části domu a ne pro všechny). Holky byly v práci jen tři a tak jsem si v klidu pozapínal vše možné pro pokus s plným vytížením a pak jsem povypínal všechno co šlo. Nějaké výsledky z toho mám, jediné co se nesmím zapomenout zeptat bude to, které hodiny tedy vykázaly nepřiměřené výsledky. Budou-li to ty hlavní, tak se nenápadně zeptám, jestli nám náhodou nebyly započítány také bourací kladiva ("Kanga"), které byly využity při vestavbě výtahu pro vozíčkáře.

A teď konečně ke zdravotnictví. Už v pátek odpoledne se mi nenápadně začal ozývat jeden zub, abych za chvíli měl pocit, že mě bolí půlka tváře a za chvíli jsem zase necítil nic. Bylo to pro mě varování před problémem našeho zdravotnictví, protože v mezidobí mezi páteční jedenáctou hodinou ranní, kdy končí arbait klasickým zubařům až do sobotní deváté hodiny ranní, kdy na třech místech našeho kraje zahajuje zubní pohotovost, není nic k nalezení a klasické pohotovosti v té době dávají recepty na léky proti bolestem - pokud vůbec. Nu což, nezbylo mi, než si začít čistit zuby a proplachovat ústa častěji než jen 2x denně, abych případnou infekci zachytil sám.

Nepovedlo se, zalehl jsem v 11 hodin večer a v půl třetí ráno mě začala sužovat horkost a surová bolest. Zopakoval jsem si čistící proces, na internetu našel místa dvou ze tří pohotovostí, tu vzdálenější natloukl do GPSky (kdyby ta první snad nefungovala-přeci jen se blížily svátky a o letní prázdniny) a pak bolest polevila tak, že jsem si mohl jít lehnout a dospat se.

Vědouce, že přijde moc lidí jsem vyrazil autem k bráně zdravotnického zařízení v Z* a v poklidu ji nalezl už v osm hodin ráno a už jsem byl ve frontě druhý. Pánovi přede mnou totiž na klasické pohotovosti na telefonický dotaz řekli, že zubařská pohotovost funguje od 8 do 11 hodin (ve skutečnosti 9-18). Sluníčko pálilo, ale našli jsme si stín ve vchodu.

Vchod do stinných prostor polikliniky otevřela sestra až pět minut před začátkem a to už ve frontě bylo dobře dvacet lidí (kolik bylo pacientů a kolik lidí doprovodu netuším), takže se můj předpoklad, že bude dost lidí vyplnil. Doktor vzal nejprve na ošetření malé děti a pak jsem přišel na řadu já.

To, že mě bude ošetřovat doktor ve věku důchodovém mi bylo jasné už předem (kdo jiný by se ujal služeb o víkendu a měl přitom ceduli se svým jménem a pouze(!) víkendovou otevíračkou našroubované napevno na dveřích). Pohled do ordinace mě ale překvapil. Zubařské křeslo spuštěné až na zem, doktor na jezdící kancelářské židličce a já se svojí výškou jsem si ještě musel v křesle sjet níž, takže jsem měl hlavu spuštěnou v křesle v místech, kde mívám opřený přesný střed zad a doktor viděl dovnitř úst. Doktorovi jsem ohlásil můj problém s tím, že absolutně nejbolavější je krček čtvrtého zubu vlevo dole a jinde bolest necítím, nebo ji nemůžu lokalizovat. Chápu, že doktor může vidět příčinu jinde - typicky o zub vedle, ale o dva?

Takže jsem se chvíli s doktorem dohadoval, a když k jeho uším konečně dolehla číslovka 4, rozhodl se, že mi nasadí drén pod pátý zub. Tahle část nasazování proběhla pohodově a já mohl jet pro léky a pak domů. Doma jsem si dopoledne prohlédl drén, abych o dvě hodinky později zjistil, že drén je fuč. Takže co teď? Je tam znovu v blížícím se poledním horku? Navíc mám dojem, že tu ranku pro drén jsem měl přeci jen pod šestkou. Když ale nepojedu do Z* ale do Ú*, tak dopadnu na 90% stejně - doktor na výminku ...

UPDATE 20:00 - kolegyně z práce mě poučila, že ona po příjezdu od zubaře si vezme párátko a drén zatlačí hlouběji do rány