Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

úterý 26. října 2010

Dvoustý sen na blogu

Od svého 199-tého snu jsem měl několik snů, které si ale nepamatuji tak dobře, jako ten, který chci v blogu popsat jako dvoustý. Je to sen který měl tu anomálii, že se v něm poprvé objevila paní F*zUP* s níž (s)trávím pracovně v listopadu pár dnů dohadováním, pár lidí se bude opět divit, jak to dokážu přežít bez toho, abych dotyčnou ubil k smrti nějakou netypickou zbraní, jako třeba počítačovou myší, nebo na to alespoň nepomýšlel.

Je to hodně o vztahu k lidem, kdy dokážu pochopit druhého, ale kdy se zároveň v jiném případě dokážu zaseknout a třeba desetkrát v průběhu týdne na tu samou otázku odpovědět NE a argumenty trpělivě znovu a znovu zdolávat cizí horu JáMámPravdu.

Ale ke snu. Je to zřetelně nějaký pokus o volně pojatý remake jakéhosi snu, protože určité kulisy a situace v mých snech byly. V popisu snu budu již tradičně pro pomocné komentáře nepatřící do snu používat proložené písmo.

Válka prokecla zaklínadlo

Jsem na sídlišti (které znám ze svých snů) a kdosi jde za mnou. Je příjemný vlahý letní podvečer, ale to je právě ten problém, po podvečeru přichází večer, kdy budu dostižen něčím ošklivým, co dohání ty, kteří se nesmí pohybovat venku v noci. Schovat se v chodbách domů z nějakého důvodu nestačí. (V některých mých snech to stačí, proto to zdůrazňuji) Zkoušíme tedy v tomto sídlišti najít kohosi, který by nás vzal na noc na milost.

(Protože už jsem v tomhle sídlišti byl v minulých snech a sám, tak si odvážím vyslovit domněnku, že když bych byl sám, tak bych si možná dokázal poradit a probít se až domů do své vlastní postýlky)

První panelákový vchod je již uzavřen a zvonky jsou pravděpodobně z druhé strany, druhý vchod je z nějakého důvodu místo dveří zahrazen polystyreny, u třetího nás paní se psem odmítá a nenápadně trhne rukou dozadu ke čtvrtému vchodu. Ten je v tomto sídlišti nejhonosnější a má tu i jakousi stříšku, protáhlou několik metrů od vchodu. Pod ní jsou dvě postarší dámy a já oslovuji první z nich. Mírně spěchám, čas se chýlí ke svému vyvrcholení, proč taky není nikdo venku kromě těch dvou dam? Paní se psem už zaplula do svého vchodu...
První z dam mi odpověděla a mě bylo jasné, že jsem oslovil tu špatnou z obou dam a je mi na 75% jasné, koho jsem oslovil a proč právě tyto dvě dámy se rozhodně schovávat ve svém bytě nepotřebují. Ověřuji si to ještě jednou otázkou....

"Vy jste paní Válka" říkám poté této nafoukané dámě oznamovacím, ale rázným tónem a  hned se otáčím ke druhé dámě. "Vy jste paní .... Mír, Míra ... hrome, omlouvám se" koktám, protože fakt nevím, jak slovo mír v mužském rodě říct v rodě ženském. Paní mi řekla, že Míra bude stačit, já pokývnu a přednesu svoji prosbu o přístřeší alespoň pro jednoho z nás.

Těžko říct, jestli paní Míra nechtěla před svojí sestrou klesnout tak hluboko, že bude pomáhat lidskému červovi a pomůže mu dokonale, protože mi popadala "traktorový papír"(Zná to ještě někdo? Strkalo se to do jehličkových tiskáren a byl to nekonečný papír s perforací-traktorem :-) ). "Jsou tam čísla domů kde to zkuste" řekla, a podala mi ho.Pokud bylo na traktorovém papíře cokoliv napsáno, tak jsem si to rozhodně nestihl přečíst, protože uprostřed sídliště se přesně s mým dotykem s papírem se začala rozsvěcet lampa a svítila "nesprávným" světlem pro nás dva lidi.  Okamžitě zahajuju úprk, a běžím (pro mě reálného člověka naprosto překvapivě) k lampě. "Utíkejte mimo chodník" hulákám na tu osobu za mnou a sám jdu příkladem. Hupnu na trávník, lampu nechávám po levé ruce a zatáčím doprava za dva rohy kolem baráku, kde sebou plácnu na zem.

Na chviličku odbočím a vrátím se k té lampě. Je to ta, kterou mám zde na obrázku a tento typ, mám ve snu v pozici škodícího světla poprvé v životě. Mé sny bývají prakticky jen tzv. konzervativní, kam se dostávají novinky docela ztěžka, takže takovéhle novinky mě "polekají" a zřejmě jen díky nim se vyburcuji k tomu, že si sen zapamatuji 


Tenhle dům stojí velmi příhodně, protože tam, kde jsem sebou plácl na zem má před sebou val a až na něm jsou další lampy, které sem nedosvítí. To je na jednu stranu dobře, ale až tu půjde kontrola, tak nás vyhmátnou tak jako tak. Ale ta chvilka klidu, kdy se mohu mrknout na ten papír a nedostanu zásah od pouličního osvětlení mi za to stojí. Pak se vydáváme po chodníku vzhůru (a pohybujeme se v reálném prostředí po "Street Slovak National Uprising" (*) směrem k blokům domů s nižšími čísly). Čísla domů jsou přidrátována i k zavřeným mřížím obchodů, a díky tomu ...

... Jsme náhle uvnitř nějakého domu a paní F*zUP* mi děkuje za záchranu a vybírá si místo na spaní. Zbyl na ní kulečníkový stůl, vedle leží nějaký člověk a spí na šesti židlích uspořádaných do dvojic a přikrytý peřinou, další člověk spí ve stejné místnosti v klasické posteli....(poznámka: remake!!)

To, že na mě na první pohled nezbývá místo mě nechává absolutně klidným, mám totiž v druhé místnosti cosi k řešení. Paní Míra a paní Válka už na mě čekají (a proto ostatní dělají, že spí a ani se nehnou)

Tady se odchýlím od popisu aktuálního snu, protože tady mi v paměti tak nějak kompletně chybí obrazová část snu, ale v předchozí verzi snu vím, že se ocitám v krámu, kde se prodávají gauče a křesla a je tu velká výloha, kam je vidět ven na chodník, po kterém jsme zleva přišli. Pokud jde o mě, když bych sem přišel včas, tak bych se zde mohl vyspat a splnit tak "zákon" jenž platí v tomto snu - a jenž si dovolím naformulovat jako "Spi v bytě na čemkoliv kromě podlahy, přikryt, vše s povolením majitele" - jenže já buďto přicházím pozdě a kontrola tu je, anebo paní Míra a paní Válka šly úmyslně za mnou, aby mě poblahopřály k úspěchu. Anebo zjišťovaly, jak jim unikají oběti a .... ???


Jedna z dam pronesla přede mnou metamorfické zaklínadlo a druhá z nich ostře zareagovala: "Teďs to prokecla!"

Co to znamenalo, jsem se už nedozvěděl, ani to, na koho bylo kouzlo použito, každopádně když jsem se probudil, řekl jsem si potichu několikrát ono slovo s tím, že teď ve 4 hodiny ráno nebudu hledat tužku a papír a že si to zapamatuju a že si ještě pospím. Ne, nezapamatoval...


A teď popusťme uzdu fantazii. Co když jsem ve snu slyšel skutečné funkční zaklínadlo? :-)))


UPDATE: Tak mě napadlo, že bych mohl říkat "paní Válka" a "slečna Mírová" (u Míry si nejsem jist správnosti oslovení ve snu, mohla by to být slečna, ale paní byla Válka natuty) 


A ještě - neprokecla to zaklínadlo Míra? Bylo by to možná logičtější...
--------
(*) omlouvám se neangličtinářům, ale tenhle žertík jsem si nemohl odpustit. Kdo ví, pochopí ...

Žádné komentáře: