Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 31. října 2010

K aktuálnímu dění v reálu: Někdo je tu d***l

Ve středu odpoledne jsem měl vyjímečně služební auto, abych spravil poruchu na pobočce na PC, jenž slouží v místě prvního styku s klientem, a ten je následně přeposílán do správných dveří. (Proč mívám služební auto vyjímečně a proč ještě vyjímečněji o něj žádám je trošku jiná pohádka, takže se už více o tom zmiňovat nebudu, ale po téhle příhodě mám o to větší chuť o něj nežádat vůbec)

Takže jsem zajel na poruchu s novým kouskem počítače a pokoušel jsem se ho sladit tak, aby na pobočce vše šlapalo. Potíž je v tom, že historicky máme všechny pobočky dělané rozdílně a bohužel i náplně hardisků na serverech systémovými věcmi. A protože toto nebyla má obvyklá pobočka, tak to směřovalo do háje.... Naštěstí jsem to jakžtakž zvládl a přes sváteční den nechal naplnit jeden ze serverů chybějícími soubory a na dodělávku MS OFFICE tam zajedu v pondělí, ale o průšvih si koledoval protažený výjezd na poruchu.

Samozřejmě jsem se na hlavní pobočku vrátil už po skončení pracovní doby, takže garážmistr už šel domů. Mě to moc nevzrušovalo - prostě dám auto do garáže, papíry nechám ve své kanceláři na viditelném místě, a buď já nebo některý kolega je předá v pátek garážmistrovi. A pokud by je nepředali, tak si garážmistr zavolá a já mu je donesu. A i pokud bych je nemohl donést ani já, tak se prostě šáhne u velkého šéfa do krizové obálky a garážmistr by se tam mohl "vloupat" s klíčem uloženým v této obálce.

V pátek se objevil průšvih na jiné pobočce a už hned brzy ráno, takže jsem z domova okamžitě klusal sem, a zde se opět časově zasekl. Mobilní telefon jsem si kontroloval co hodinu, garážmistr nevolal, takže jsem byl v poklidu. Lidí je v práci málo, tak tohle auto asi v provozu nepotřebuje, říkal jsem si, anebo mu papíry k autu včetně klíčů někdo předal.

Nepředal. Ve 12 hodin jsem měl telefonický hovor, že chce velký šéf papíry a klíčky od auta a že garážmistrovi dal za úkol mě sehnat. No budiž, takže jsem si sběhl k sobě do kanclu, otevřel dveře a....  papíry ani klíčky nikde.  Začala sháňka klíčů - velký šéf nikde a garážmistr klíče nemá. Jinde z logiky věci už být nemohou. Z kolegů v práci nikdo - všichni mají dovolenou.

Prohrabal jsem odpadky, všechny části kanclu mého a přilehlé vedlejší. Nic. Doma ani v mé příruční tašce co sebou tahám jak kočka koťata také nic. Auto kupodivu v garáži stálo, ale bylo zamčené, tudíž jsem nemohl nechat klíčky v zapalování a pak si trapně myslet že jsem jak papíry tak i klíčky odnesl do kanclu. Vedoucí byl stále nesehnatelný, prý odjel z práce na chatu a telefon bude zvedat až ve 14 hodin, když do té doby stihne dojet na místo.

Co vám mám povídat, můj velký šéf zadal pokyn garážmistrovi že mě má sehnat, pak šel sám o patro níž ke mě, tam jsem mu neotevřel já ani nikdo jiný, takže si otevřel elektronickým udělátkem, klíče i papíry sebral z mého stolu a pak obojí nechal u sebe v kanclu zamčené v šuplíku a spokojeně odjel na víkend. Když jsem mu volal, tak byl ještě udivený, proč mluvím tak polekaně a nesouvisle.

Já mám z toho všeho o pár šedivých vlasů víc a pokud rozčilení zkracuje život, tak ho mám zkrácený :-(

Celý průšvih je v tom, že se má propouštět, ale jakoby náhodou se do našeho oddělení bude přejímat nový člen. Kdyby se ty klíčky ale i auto "ztratily", věřím že bych letěl na paragraf "hrubého porušení pracovní kázně" ani bych nestihl říct "popokatetepl".

Dopadne to tak, že si z další pobočky přinesu webkameru, co tam na ní padá prach, napojím ji na své PC a namířím na svůj stůl a nejbližší okolí. A všechny změny nechám fotit programem. To je totiž po poradě s kamarády jediné, co mohu legálně udělat. Jo a musím kolegy upozornit, že budu filmovat prostory ...

PS: Má to ještě speciální dohru. Kdo z našeho oddělení je zodpovědný za nejvíce  částí našeho systému? Hádejte. Když jsem to viděl černé na barevném v souhrnné excelovské tabulce, tak mi začlo být jasné, proč nestíhám a proč mám pocit, že už dělám všechno.