Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pondělí 14. března 2011

Aktuálně: Japonsko ...

Když se dívám na zprávičky kolem zemětřesení a tsunami v Japonsku, nyní zprávám vévodí problém s jadernými elektrárnami a tuším, že se problém bude v dalších dnech ve zprávách opakovat..

Co se ale opakovat nebude - třeba informace, že Zemětřesení v Japonsku již zneužívají internetoví podvodníci - server hoax to shrnul takto:Zemětřesení v Japonsku zneužívají internetoví podvodníci

Zajímavůstkou je článek Japonci dnes v IE9 surfovat nebudou. Může za to zemětřesení - zmiňující, že pro japonsko bude pozdrženo vydání nové verze Intrnet exploderu - důvod je prozaický - v JAponsku budou díky tomu volnější datové linky, což je teď pro mnohé japonce dost sůležité.

Objevují se i různé reminiscence do minulosti - připomíná se Černobiská jaderná elektrárna (ta používala nebezpečnější palivo), nebo také elektrárna, jenž po rzodělení Československa v roce 1993 zůstala na Slovenku - Jaslovské Bohunice -Fukušima se málem změnila na neřízenou střelu jako kdysi Jaslovské Bohunice

Podívejte se na japonská města z vesmíru před a po tsunami - netřeba mého komentáře

Od včerejška jsem zaznamenal ještě následující další zprávy
Je to zvláštní, když se dohrabete příčiny, proč došlo k problémům s chlazením reaktorů a zjistíte, že "v elektrárně došel proud". To je tak neuvěřitelný důvod, žel pravdivý. ELektrická čerpadla ženou chladnou vodu k reaktoru, tam se ohřívá a opět čerpadly se odvádí pryč. Čerpadel je u jednoho reaktoru o několik víc, kdyby nějaké selhalo. Elektrárna si sama sobě vyrábí proud, navíc jak je napojena do elektrické sítě, tak v případě problémů u sebe se elektrárna může zachránit i proudem jinde.

Jenže díky neuvěřitelně silnému zemětřesení se toto spojení se světem přerušilo. Tím pádem měly nastartovat dieselové agregáty, které jsou opět pro jistotu minimálně zdvojené, typicky ještě bývá někde trošku dál vlastních reaktorů. Je otázkou, co se stalo v Japonsku - zaplavila tsunami ony agregáty? Selhala dodávka nafty do aagregátů? Poškodilo se něco jiného?

Přesto ještě byla šance, neboť ještě existuje šance pohánět čerpadla baterie, ale i zde nastává otázka, co bylo špatně. Ale i kdyby to špatně nebylo a baterie fungovaly, co mohou udělat za těch pár hodin, než se vybijí?

Na odlehčení úplně z jiného soudku: PSI: Jak přivolat jezevčíka spíše by se ale článek měl jmenovat "Kdy se nechá jezevčík přivolat?" :-)