Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

úterý 3. února 2015

Jak jsem nastavoval tablet

aneb "Popis, jak to nedělat..."

Kolegyně, jež mi minule mačkala ALT+MEZERNIK si domů pro domácí použítí pořídila tablet a to takový, který má extra dlouhou výdrž při práci s ním, více jak "tradičních" 8 hodin. A prý hlavně na skype s videem.

Zaplatila si ho na Alze a připlatila si nějakých 300Kč za to, že jí provedou úvodní nastavení a předpřipraví právě ten Skype.

Neděle - den nultý
Synátor jí zprovoznil domácí Wifi, ale Skype nedal, něco mu tam nefungovalo.

Pondělí - den první
Dostal jsem hlášku o potřebě pomoci, i o tom, že už to Alzák nastavoval, takže jsem k tomu přistoupil jako frajer s tím, že bude někde nějaká jednoduchá chyba - paní si nechala od Skype přenastavit heslo, já si ho webově mimo tablet prozkoušel a fungovalo, takže jsem ho natloukl do aplikace na tabletu a prý "Check network". Upozornil jsem paní, že tady její wifina nepojede a to prý ví, že prý je v tabletu vložená SIMka. Takže já opět s vědomím, že to už nastavené bylo, pouze překlapal spojení z wifi na datový přenos přes SIMku a zas nic.

To už mi bylo divně a tak jsem se jal ráchat v nastavení tabletu a datových přenosů, a tam to na mě několikrát "vyblilo" hlášku "O2 nemá automatickou konfiguraci". Vzal jsem si tedy krabici od tabletu, vyklepal z ní veškeré papíry a tam - světe div se - doklady od SIM, ale bohužel od T_MOBILE.

Poděkoval jsem tedy podruhé Alzákovi za "perfektní" práci a jal se znovu konfigurovat spojení, a když mi dané místo konfigurace řeklo "T_MOBILE nemá automatickou konfiguraci", tak jsem poděkoval jak Alze tak T_MOBILE za to, že prodávají produkt špatně nakombinovaný a nakonfigurovaný.

Ale už se mi na tom něco nezdálo a tak jsem zkusil na tabletu jeden webík. Ten mi to přesmyklo na nějakou místní adresu v síti T-MOBILE, která mi zahlásila "Aktivační portlet není dostupný". Rychlá kontrola webu z počítače mi potvrdila očekávatelné - SIM karta suspendována.

Otázku jak aktivovat SIMku když je aktivace rozbitá jsem předal na technika T-MOBILE, jež přišlíbil opravu, ale až večer a že mi tu SIMku aktivuje....

Úterý - den druhý
Kolegyně mi odjela na služební cestu, takže jsem si hrál s tabletem bez možnosti ověřovat si u ní PINy, hesla a tak. SIMka aktivovaná nebyla a tak jsem si, tentokrát úspěšně, prošel aktivací SIMky a uchození internetu. Skype zase nešel a tentokrát jsem se už nechytl s heslem Skypu ani na velkém PC. Sakra, co jen mohlo být špatně, když máme heslo napsané na papírku od včera a to fungovalo?

Středa - den třetí
Kolegyně mi do "pera" nadiktovala své uživatelské jméno a heslo, já to naklofal do PC a tam zafungovalo. V duchu jsem sprostě zaklel, protože odpovídalo tomu, co jsem měl napsané v minulých dnech a okamžitě to samé nacvakal do tabletu. Nic, v tabletu prostě nic.

Protože to byl android - první který jsem měl v ruce déle jak dvě minuty - tak jsem si vlezl na "Play", tam na Skype a v duchu se podivoval nad tím, že mi to nabízí aktualizaci. Udělal jsem ji a ... Skype začal fungovat okamžitě a s jiným vzhledem, než předtím...

Nechápu, za co kolegyně v Alze zaplatila 300Kč, asi za nandání SIM do tabletu....