Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pátek 9. října 2015

Respekt a Pokora

Respekt a pokora - dvě vlastnosti, které se poslední dobou vytrácejí z povědomí lidí. Či jen nějakému druhu lidí (respektive skupině lidí).

Je to vidět třeba směrem k učitelům: Dřív, když se učitel neudržel a vrazil dítěti facku, tak při žalování rodičům, dostal ještě druhou - silnější - včetně zaracha a snížením kapesného. Dnes odvolají ředitele školy, který rovnal konflikt mezi dvěma žáky-jedním autistickým (což je druhá věc, integrace se jaksi nedaří, ale o tom možná jindy)

Druhou věcí je chování směrem k úředníkům. Už je problém čekat pět minut ve frontě, což když vám řekne nezaměstnaný a jako důvod uvede, že v televizi mu uteče další díl (například) Esmeraldy. A nedejbože, když úředník nevyhoví okamžitě, střelhbitě a v plné výši (dávky).

Stejný problém je popisován v článku:Jak dopadá uprchlická krize na imigranty, kteří jsou tady už dávno doma? i s oněmi dvěma slovy z nadpisu.

Kombinace tří slov - imigranti, respekt, pokora - je vůbec třaskavé téma i mezi mými kamarády, dokonce i na RVHP už musím používat "násilí", abych tyhle debaty utnul už na začátku, protože dost lidí v mém okolí tohle neumí pochopit oboustraně.

Imigranti sami, konkrétně ekonomičtí migranti, tenhle respekt nemají - je to vidět v odmítání pomoci na nádražích a jiných nouzových místech, kdy odmítnou neznačkové a mírně obnošené oblečení a odmítají jídlo, které je k dispozici? Když totiž potkáte skutečného válečného uprchlíka, tak ten tuhle "vstupní respekt" má. (Samozřejmě že lidem odmítající vepřové maso jim toto nebylo dáváno, o tom vůnec žádná)

Jsem ochoten respektovat že příchozí imigrant vyznává jako náboženství islám. Mám ale podmínku - dotyční imigranti musí umět respektovat, že já islám nevyznávám.... A podobně v dalších věcech....

Respekt a pokora však platí i pro dnešní ranní příspěvek o Víkendu se spolkem, jehož jméno se nevyslovuje. Jeden z vedoucích se stává dost jiným - mění se mu charakter. A jednou svojí poznámkou směrem ke mě prokázal, že ztrácí respekt, jedno z kol turnaje se konalo večer přes 21-hodinu, což jsem předchozí dva dny už byl zalezlý v chaloupce v pyžámku. Pronesl poznámku na toto téma, jež mě doslova ranila na duši. Nerespektuje, že já jsem na rozdíl od většiny tzv. "Skřivan", nerespektuje, že já se nebavím s litry alkoholu na stole či dokonce v sobě.................................. (Pokračování v následujícím příspěvku z "pondělí")