Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

středa 11. března 2020

Koronavirus - den 11.

Dneska v 15:45 to už bude přesně jedenáct dnů,  kdy ministr zdravotnictví ČR vyhlásil první tři zjištěné případy koronaviru v zemi.

Jinak než mě někdo rozčílí, že to píšu blbě - "SARS-Cov-2" = virus (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) , "COVID-19"= infekce/nemoc, "koronavirus" = zjednodušeně řečeno je to všechno předchozí vyjmenováno dohromady.

Co se týče opatření, tak druhá vlna proběhla včera, tedy 10. března týká se akcí nad 100 lidí,  což u nás zavřelo divadla a kostely, a zakázala se výuka na školách. A je na samosprávách, jak to přenesou na svoje organizace, které nebyly explicitně v pokynech označeny.

Což má za následek to, že v našem městě je uzavřen bazén a sauna, ve vedlejším městě visí nápis: "Plavecký bazén je v provozu dle běžné provozní doby. Počet návštěvníků je limitován na 90 osob". V našem městě je zavřená knihovna, ve vedlejším ne (ověřováno na webech institucí dnes 12:30, tj o mojí pauze ;-) )

Osobně se bojím, kam až by to mohlo dojít, i když některé nápady vtipálků (viz vedlejší obrázek) jsou opravdu drsné. A naznačují, že ne všechny profese mají možnost homeoffice, tedy práci z domova.

Ano, momentálně jsme v práci z našeho oddělení dva, takže jeden by opravdu mohl pracovat z domova, ale který z nás by to byl? :-)

Mám-li popsat dnešek, tak první úbytek byl v ranním autobuse, kdy školáci jezdící na "nultou hodinu" vyučování prostě v autobuse nebyly.

Překvapilo mě ale poledne, kdy byla poloprázdná divadelní kavárna a když jsme se zakousli do hlavního vchodu, tak už jsme tam byli sami a to jsme přitom šli na jídlo v době, kdy okolní organizace mají druhou vlnu poledních přestávek (někdo ji má v 11:00 někdo ve 12:00).

Kavárnice nám ozřejmila, že oni budou dostávat pokyny vždy v pátek na další týden a to samé se týká i divadla samého.

Když se vrátím ke koronaviru, tak teď už se v Čechách, Moravě a Slezsku bojuje jen o to, aby bylo dost lůžek pro více nemocné lidi, neboli aby nebylo nemocných moc najednou

Na tomto grafu, kterým se teď ohání kdekdo (Česká televize velmi správně bez jednotek, zde u mě je to napsáno pod obrázkem)

Pojďme se podívat na graf - zelená barva ukazuje, kolik lůžek by mohlo být uvolněno pro lidi s koronavirem a těžším průběhem.

Nyní si představme, že vláda nic nedělá a nic nezakazuje. Tak vznikne červený průšvih, protože se nad zelenou čarou ocitne větší množství pacientů z těžším průběhem. A právě zde by vznikala zbytečná úmrtí.

Pokud to vláda ČR vymyslela dobře, tak bychom měli "jet" po modré linii.

Samozřejmě je otázkou, jak budou vysoká ona čísla u koronaviru, protože tyhle simulace bez konkrétního naprogramování podle skutečných čísel, jak se tento virus šíří, jsou jako věštění z křišťálové koule...

Nakažených ráno: 63, později zvyšováno na mnou zachycené čísla - 64, 75, 91 lidí (ve 21:52), z toho dva už jsou ve stavu vážném

Ve hře je zavření hranic i omezení dopravy - hlásí web ČT

Vím, co budu dělat zítra - budu mít hovory s oběma ředitelkami, se kterými přicházím ve styk, a budeme hovořit na téma koronavirus a homeoffice v naší firmě dle pokynů z vyšších míst - oni to vymysleli, my na pobočkách budeme realizovat a neporušit pravidla. Což se bohužel vylučuje...