Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pondělí 16. března 2020

Koronavirus - den 16.

Dnešní den byl pro mě z pracovního hlediska skvělý:

čas 6:15 - o patnáct minut později, než jsem původně chtěl, dorážím na pobočku F* a vytvářím místo těsně za vchodem s počítačem a relativně chráněné. Všichni spokojeni. Čas 8:01 - všechno špatně, ale už si to na pobočce zvládli sami (důvod: není sklo oddělující klienta, tak nebude nic)




Další část dneška mám zaznamenáno dodatečně. A musím říci: Už to jde "do kytek" :-(



7:00
  • Hygienici uzavřeli Uničov, Červenku a Litovel na Olomoucku, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohou města opustit, zakázán je vstup.
  • Česko má 298 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Od nedělní půlnoci přibylo pět nemocných. Téměř polovina případů nemá zjištěné místo nákazy.
  • Uzavření oblasti se kromě Uničova, Červenky a Litovle týká také dalších 18 okolních obcí, vyplývá to z nařízení hygieniků. Důvodem je šíření koronaviru.
  • Hygienici zavřeli Kynici na Havlíčkobrodsku kvůli koronaviru. Ráno měla čtyři nakažené. Lidé nesmějí opustit území obce, v obci není obchod ani lékař.
  • Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyzval lidi, aby si na veřejnosti zakryli ústa a nos čímkoli, třeba rouškou či šátkem. Roušek je ale nedostatek, vláda je chce dovézt.
K zvýrazněným řádkům se vrátím:

Celkem bylo do pondělního rána v Česku na koronavirus pozitivně testováno 298 lidí, (teď večer v 18:00 je hlášeno 344 odhalených) U necelé poloviny z nich se nepodařilo zjistit původce nákazy, ačkoli hygienici se o to podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stále snaží. Nějak mi jde na mysl hláška našeho premiéra, kterak se chlubí (cca kolem sta potvrzených nakažených), že "my ještě trasujeme"...

Na Facebooku začínám sledovat hlášky, že jsou sice lidé zodpovědní a snaží se hlásit na krajské hygienické stanice, ale ani po několika dnech jim nebyl odebrán vzorek...

Noste cokoliv! To je velice zajímavá výzva, a na facebooku jsem zachytil zajímavou myšlenku:

V podstatě jde o to, abychom se aspoň trošku chránili, protože je pravda, že alespoň nějaká ochrana je lepší, než žádná.

Takže tento text třeba z idnes:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-ministerstvo-vnitra-doporuceni-rousky-respiratory.A200316_112043_domaci_remy

Ještě popíšu zbytek z mé ranní jízdy "po koronaviru".

V 7:20 mi volala malá vedoucí z pobočky P*, prý kde jsem. Odpověď zněla: "Stojím ti za zády" :-) Zde jsem neměl mnoho na práci, v podstatě jsem na počítač v recepci za neprůstřelným sklem nainstaloval správný program a pak totéž udělal na pobočce A* na dálku. Kolega zaspal... Tím pádem ode mě dostal za úkol udělat pobočku Q* na dálku. Pak nějaké ty drobnosti na pobočce a v 9:30 hurá na pobočku A*

Tam právě krajský ředitel zkoušel svolat poradu ředitelů velkých poboček přes "Skype pro firmy" a trošku jsem se usmíval při sledování potíží mého šéfa kterak se to snaží uchodit na centrále. Karma mě dohnala okamžitě. Všichni ředitelé si na pokyn krajského zapnuli kamery a u mě ani ťuk. Byla zakázaná v BIOSu, což pochopitelně v průběhu videokonference nešlo napravit.

O půlhodiny později zkoušel krajský ředitel totéž s řediteli malých poboček. A karma ještě stále "trucovala", takže ředitelka pobočky F* nejenom že nevysílala obraz, ale ani neslyšela, co jim kr. ředitel vykládá. Ohledně zvuku pomohlo klasické "vystoupit a nastoupit", obraz jsem pak na dálku s ředitelkou piloval na vlastní "konferenci" dodatečně. A rovnou jsem pak udělal minikonferenci ředitelek obou poboček a na svém skype čekal, kdy jim spadne signalizace "konference". Za patnáct minut - zjevně si měly co říct.

A tak mi zbývá nějak dořešit notebooky na homeoffice. Z původních dvou jich mám k dispozici papírově třináct. Což je úspěch. Otázkou je, kdo je nakonec dostane, ale to není má starost... Až je zprovozním a rozdám, budu smět také na HomeOffice :-) ale s tím, že budu muset být schopen vyjet do práce když tam něco selže :-(  Zatím nevím, jak se k tomu postavím...

Z další zprávy vůbec nemám radost: Ve 13:44 bliklo na online "přenosu" ČT24 toto: Vedení Prahy zakázalo kvůli koronaviru vstup do vozů MHD bez zakrytého nosu a úst. Nařízení platí od půlnoci na úterý 17. března. V zemi chybí roušky. 

Osobně jsem zvědav, jak to budou vynucovat, a bojím se, až to o den či dva později dojde i k nám. Tedy toho, co budu dělat já.  Jinak se mi líbí ta "douška" ve zprávě...

Důležité je, že se lidi snaží: Na ČVUT vyvíjejí prototyp respirátoru z 3D tiskárny. Dal by se používat i v nemocnicích

Pro změnu špatné je toto -  Studie: Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky