Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

středa 4. května 2011

Rita Holoubková by (se) mohla učit

Dobře hodinu přemýšlím nad názvem dnešního aktuálního postu, neboť dnešní první zprávička, která mě hryže může asociovat obě varianty. Rita Holoubková, novinářka z českých překladů knih o Harrym Potterovi, by mohla naučit novináře z Blesku fabulovat pořádně a nezveřejňovat k případu ztracené Aničky (věnoval jsem se mu na blogu v podstatě jen v době, kdy byl definitivně zatčen pravděpodobný pachatel a umístěn do vazby)


Ale k věci: "bulvální"[1] noviny Blesk vytiskly a na netu (bylo to tady: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-ztracena-anicka/152175/anicce-9-odpadla-hodina-mozna-mohla-zit.html) informaci, že prý odpadla hodina a díky tomu byla Anička ztracená o hodinu dříve a díky tomu potkala svého vraha.

Podle reakcí na netu byla informace lživá, takže pak noviny zveřejnily vyjádření od ředitele školy:
Článek byl poté z netu stažen a při pokusu ho číst na původní adrese se vrací HTTP chyba 410, tedy GONE. ....

Druhý ze článků směřuje směrem na americkou administrativu. Vyšel v papírových Lidových novinách v části "Poslední slovo" s titulkem Usáma Fail a ptá se sugestivně: "Kde je video? Kde je jakákoliv fotka, která by se dala dát novinářům?". Jen díky tomu může být posilována naděje, že Usama někde žije a že ho někdo dostane podruhé a pořádně.

Třetí článek se také vrací k Usamovi:
Prezident Václav Klaus označil výrok svého vicekancléře Petra Hájka o tom, že Usáma bin Ládin je mediální fikce, za nešťastný. Nevyjadřuje prý názor prezidenta. Hájek svá slova nekonzultoval s nikým dalším z prezidentské kanceláře, uvedl Klaus v tiskovém prohlášení na svém webu.
zdroj: lidovky.cz

Co dodat, prezident Klaus nechce být spojován s tím, co se kolem výroku Hájka [Usama nikdy neexistoval] vyrojilo. Vyrojilo se mimochodem kdeco, dost lidí vyčítá, že Omamovo tělo pohřbili do moře a nikoliv do země, že prý je to pohana muslimské víry. A to mě "dojalo" úplně :-(


[1] Bulvální noviny = Při jejich čtení valím bulvy z očních důlků