Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

úterý 21. září 2010

Aktuální dění: demonstrace

(zveřejněno poprvé v 19:30, poslední update 20:00)

Dnes proběhla v Praze demonstrace za platy státních zaměstnanců. Bylo jich tam možná až 40 tisíc a co mám tak zprávy z Mostecka, tak demonstrovalo v Praze max 25% lidí z konkrétního úřadu.

Máme tu hned první ale - mohlo být demonstrujících víc? V jižních čechách se má údajně zítra konat cvičení u jaderné elektrárny Temelín, takže část policistů a hasičů na něj dělala přípravy...

Druhé ale: V jiném úřadě se dost divili, když byl viděn ředitel v patrech, která se nenazývají ředitelská a nakukoval do kanceláří....

Novinky: Letecké záběry odborářské demonstrace v Praze a Idnes: V Praze bouřilo kvůli škrtům 40 tisíc odborářů, viní vládu z arogance jsou dva článečky, ze kterých se nechá udělat představa o té lepší části demonstrace. (A třetí z Aktuálně.CZ: Boj nekončí, vzkázalo vládě na 40 tisíc odborářů, čtvrtá TV-NOVA:
MINUTU PO MINUTĚ: Demonstrace 40 tisíc rozzuřených odborářů)

Byla totiž i horší část, když část demonstrantů(?) vnikla na ministerstvo vnitra a poničila část recepce - IDNES: Odboráři udělali virvál na ministerstvu vnitra. Johna vyzvali k odchodu a Novinky: Kdybyste neničili ministerstvo, mohly jít ty peníze vám, vzkázal policistům John a Aktuálně - Video: Natočili jsme, jak demonstranti vtrhli na vnitro ,  TV NOVA: Je to kriminální chování, pustil se do řádících demonstrantů Sobotka

To je takové třetí ale - kdo vlastně nasměroval skupinu demonstrantů na ministertsvo vnitra a kdo vyvrátil detekční rám v recepci? Mimochodem, šel dolů k zemi podezřele snadno - blbě přidělán(?)

Čtvrté ale je spíš taková reakce, kterou jsem pochytil v ekonomických kruzích a částečně navazuje na článek z IDnesu: Nečas: Tlaku odborů neustoupíme. Debatu o platech koalice nepřipustila. (totéž TV-NOVA:
Tlaku odborů neustoupíme, tvrdí premiér Nečas)  Když se totiž podíváte na všechny návrhy vlády, tak zjistíte, že všechny škrty jdou na vrub střední třídy - ta zchudne .... TV-NOVA:PŘEHLED: Rozdíly v platech státních zaměstnanců jsou propastné. Jsou nízké platy, když tam nejsou poslanci a jiní - vyšší - státní zaměstnanci.